Cetățuia Brașovului, care a fost deținută din 1990 până în prezent de societatea Aro Palace, va fi predată către stat, după un proces de 7 ani.

Cetățuia Brașovului va fi predată către statul român

Din 1990, Cetățuia Brașovului a fost deținută de Aro Palace. Timp de mai bine de 7 ani în care statul român s-a luptat cu societatea comercială într-un proces anevoios, justiția din România a decis ca cetățuia să fie înapoiată statului, care de fapt este și proprietar de drept. Anunţul a fost făcut de Compania hotelieră Aro Palace și urmează ca transferul să se facă prin intermediul ANAF Brașov.

„Aro-Palace S.A informează acţionarii şi publicul investitor cu privire la faptul că la sediul societăţii a fost primită adresa Ministerului Finanţelor-DGRFP Braşov nr.2644/15.02.2023, prin care ni se pune în vedere că a fost emis Ordinul Ministerului Finanţelor nr.975/10.02.2023, potrivit căruia se mandatează DGRFP Braşov ca în numele Ministerului Finanţelor, reprezentant al Statului Român, să întreprindă toate demersurile şi să semneze toate documentele necesare preluării imobilului Complex Cetate, în conformitate cu Decizia nr.2150/08.11.2022 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosar 1886/62/2015”, potrivit anunţului de la BVB.

După ce va avea loc încheierea procedurii de intabulare se va demara și procedura de predare a bunului imobil de la societatea comercială către Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Brașov.

Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Brașov este împuternicită de către Ministerul Finanțelor pentru preluare a imobilului. La data prezentei ne aflăm în faza de intabulare a dreptului de proprietate definitiv în evidențele de la cartea funciară”, a precizat purtătorul de cuvânt al ANAF Brașov, Oana Gonțea.

La începutul anului 2023, primarul municipiului Brașov, Allen Coliban, a lansat o petiție online, prin care a solicitat Guvernului să intabuleze dreptul de proprietate asupra cetății câștigată în instanță prin sentință definitivă.

Citeste si:
Criza Blue Air: Semnele care prevesteau dezastrul; statul român a...
Criza Blue Air: Semnele care...

Cetățuia Brașovului este un simbol al orașului

Cetăţuia a fost construită începând cu secolul al XVI-lea. Construcția cuprinde un turn, o fortificaţie patrulateră cu bastioane în colţuri şi cu turnuri de apărare construite deasupra. Suprafaţa cetățuiei este de 5.500 de mp și reprezintă unul dintre simbolurile Braşovului. În anii 1980, cetățuia era unul dintre locurile preferate a braşovenilor pentru distracţie, deoarece acolo existau numeroase terase, baruri, restaurante şi o discotecă.

În prezent, construcția este într-o stare avansată de degradare, iar Primăria Brașovului abia așteaptă să intervină pentru a putea recurge la măsuri de securizare a clădirii. Orice persoană care se află în apropierea cetățuiei poate fi accidentat din cauza bucăților de zid care se pot desprinde în orice moment.

Citeste si:
Traian Băsescu eliberează vila de protocol: ”Nu stau la mila...
Traian Băsescu eliberează...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Februarie 2023 - 01 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.