Statul român a întrebat la Bruxelles dacă OMV Petrom e sau nu bun de plată. În același timp, autoritățile noaste asigură că nu sunt dubii: cea mai mare companie din România nu va scăpa de taxa de solidaritate. Romgaz, un alt gigant de impozitare, anunță că va achita aproape 900 de milioane de lei.

Problema miliardului de euro, dusă la Bruxelles. Plătește sau nu OMV Petrom taxa de solidaritate statului român?

„Sunt convins că toate companiile din România care sunt în acel regulament european vor plăti taxa de solidaritate. Nu vor putea scăpa”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Totuși, statul român a cerut opinii și de la Bruxelles pe tema taxei de un miliard de euro pe care OMV Petrom spune că nu trebuie să o plătească, semn că nu e sigur. Răspunsul va trebui să vină în câteva zile.

„Pentru a nu mai fi neclarităţi, am solicitat Comisiei Europene să facă o normă de interpretare pe acest articol”, a transmis Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

„Dacă oamenii sunt atât de cerți, de ce au mai cerut o opinie de la Bruxelles? Opinii ceri atunci când ai nelămuriri”, a spus ferm Dumitru Chisăliță, expert în energie, pentru Observator.

„Faptul că acum a apărut ca o mare surpriză comunicatul Petrom mie imi arată că cine reglementează domeniul nu cunoaşte domeniul”, a declarat Gabriel Biriș, fost secretar de stat Ministerul Finanțelor.

OMV Petrom susține că nu trebuie să plătească

Grupul austriac motivează că regulamentul european nu îl vizează. Veniturile din extracția hidrocarburilor și rafinare nu depășesc 75% din cifra de afaceri, aşa cum cere legea. Iar dacă situația OMV e controversată, în cazul Romgaz, Rompetrol Rafinare, Petrotel Lukoil şi Black Sea Oil & Gas nu există dubii.

Companiile enumerate ar trebuie să dea o parte din superprofiturile obținute în 2022. Numai Romgaz, companie de stat, va plăti statului aproape un miliard de lei.

„De unde bani de investiţii? Să nu uităm că şi de la Romgaz, şi de la Petrom, se aşteaptă să bage câteva miliarde în Marea Neagră”, a adăugat Gabriel Biriș, fost secretar de stat Ministerul Finanțelor.

Citeste si:
Parlamentul a modificat taxa de solidaritate. OMV Petrom va plăti...
Parlamentul a modificat taxa...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Ianuarie 2023 - 10 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.