OMV Petrom a anunțat că nu va plăti taxa de solidaritate introdusă de Guvern în 2022, deoarece a înregistrat sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și rafinarea petrolului - cum cere regulamentul european. În schimb, grupul va plăti contribuție de 40% în Austria, dar și în alte state europene. Austriecii pun la cale două tactici ca să nu dea 1 miliard de euro.

Tacticile OMV Petrom ca să nu plătească taxa de solidaritate în România

OMV Petrom ar trebui să plătească peste 1 miliard de euro pentru profitul de anul trecut, însă cel mai mare producător de țiței și gaze din România susține că nu intră în sfera de aplicare a taxei.

„Ne aşteptăm ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite", a transmis OMV Petrom printr-un comunicat de presă.

Petrom se bazează pe regulamentul european, pe baza căruia țara noastră a impus această taxă suplimentară. Ministerul Finanțelor recunoaște că există posibilitatea ca Petrom să scape de plată.

„După ce vor fi finalizate situaţiile financiare şi vor fi depuse la Ministerul de Finanţe, inclusiv raportările fiscale, vom analiza dacă respectiva analiză facută de Petrom se confirmă sau nu”, a declarat Alin Chițu, secretar de stat Ministerul de Finanțe.

Varianta alternatică a austriecilor ca să nu dea bani în plus statului român

Austriecii mai au o variantă de a nu da bani în plus statului român, aceea de a transfera profitul către compania-mamă, OMV, din simplul motiv că în Austria taxa este de 40%, comparativ cu 60% în România.

„Mai şi spui că plăteşti în Austria, dar nu plăteşti în România. Adică ce să înţelegem noi? Că legislaţia europeană favorizează un stat ca Austria şi defavorizează un stat membru precum România cu acest prag de 75%”, a declarat Daniel Dăianu, expert fiscal, pentru Observator.

Noua taxă de solidaritate este de 60% din diferenţa de profit faţă de media ultimilor patru ani, majorată cu 20%, ceea ce înseamnă peste 5 miliarde de lei ajunși la stat doar pentru 2022.

Citeste si:
Trei afaceri cu profit sigur în mediul rural
Trei afaceri cu profit sigur...

„Este o taxă care cu siguranţă va reduce nivelul profiturilor acestor companii”, a explicat Dumitru Chisăliță, președinte Asociația Energia Inteligentă.

„E greu să ne închipuim că va exista din partea acestor companii o idee de solidaritate”, a completat Mircea Coșea, profesor universitar de economie.

Cât a plătit OMV Petrom la stat în primele 9 luni din 2022?

Pentru primele 9 luni din 2022, OMV Petrom a menționat că a plătit la bugetul de stat impozite și contribuții în valoare de aproape 5,2 miliarde de lei, la care se adaugă aproximativ 1,6 miliarde de lei impozit pe profit.

În total, pentru primele 9 luni ale anului trecut, acestea reprezintă aproape 60% din profitul brut înainte de impozitare și au crescut de peste 6 ori comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021. Rezultatele financiare pe tot anul 2022 vor fi făcute publice pe 2 februarie.

Citeste si:
Dorian Popa a cheltuit 4 milioane de euro în ultimii cinci ani:...
Dorian Popa a cheltuit 4...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Ianuarie 2023 - 01 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.