La 9 minute după cutremurul din Turcia, în zona seismică Vrancea, din județul Buzău, s-a produs un cutremur cu magnitudinea 4,5 pe Richter, urmat de alte patru replici, cea mai puternică de 2,9 magnitudine. Acestea s-au produs la adâncimi cuprinse între 17 și 21 de kilometri, conform Institutului pentru Fizica Pământului (INFP). Există vreo legătură între seismele din Turcia și cele din România? Iată explicația unui specialist de la INFP.  

Există vreo legătură între cutremurul din Turcia și cele din România? Un specialist INFP a venit cu explicații

„Nu am nicio dovadă că acest lucru este posibil, până acum nu s-a pus în evidență o legătură între cutremurele din zona Vrancea și cutremurele din Turcia, nici măcar cu cele care se produc pe falia nord-anatoliană, care este mult mai aproape de noi. Acest cutremur de 7-8 s-a produs pe falia est-anatoliană, undeva la contactul între plăcile est africană, blocul anatolian, și placa est-europeană.

Acolo este o triplă joncțiune: placa africană, placa arabică și placa est-europeană. Adâncimea acestui cutremur de 7-8 (n.r pe scara Richter) a fost de 17 kilometri cu eroare de 3 kilometri, deci undeva între 14 și 20 de kilometri, dar, tot cutremur de suprafață rămâne. Întradevăr, distribuția șocurilor ulterioare și soluția de plan de falie a cutremurului ne indică că el s-a produs pe falia est-anatoliană, în apropiere de contactul cu o altă falie care vine din sud, falia Mării Moarte.

Dacă vorbim de tsunami, puțin probabil după părerea mea, ar fi trebuit să pornească la drum, să apară imediat după ce s-a produs cutremurul, nu apare la 2-3 ore. Ținând cont că s-au produs în interiorul Turciei și nu pe litoral, nu cred că poate să genereze un tsunami. Poate să fie un factorul catalizator pentru alte zone din Turcia, Grecia sau din zonele limitrofe. Pentru zona Vrancea nu prea văd cum s-ar putea întâmpla asta, mai sunt câteva sisteme de falii până la noi care joacă un rol de amortizare a undelor seismice", explică Mihai Diaconescu, fizician al Institutului pentru Fizica Pământului pentru Observator.

Foto: infp.ro.

Infern în Turcia și Siria: bilanțul provizoiu

Bilanțul, încă provizoriu, al cutremurelor care au pus la pământ Turcia și Siria a ajuns la 4.300 de morți și peste 20.000 de răniți. Localități întregi și peste 6.000 de clădiri au fost șterse, iar gerul sporește suferințele zecilor de mii de oameni rămași fără acoperiș deasupra capului și îngreunează căutarea supraviețuitorilor blocați sub dărâmături.

Citeste si:
Cutremur puternic în Turcia. Au fost înregistrate cel puțin 23 de...
Cutremur puternic în Turcia....

Primul seism, cu magnitudinea 7.8, a fost urmat după mai multe ore de o replică de magnitudine 7.5, fenomen care i-a uimit chiar şi pe experți. Cutremurul cu epicentrul în sud-estul Turciei s-a simţit pe tot teritoriul Siriei, dar şi în Liban, Irak şi Cipru. Seismografele l-au detectat la distanţe şi mai mari, chiar şi în Groenlanda.

Președintele turc Erdogan a decretat șapte zile de doliu în Turcia, în timp ce echipele de salvare din toată lumea sosesc în regiunile sinistrate. România a fost una dintre primele țări care a răspuns cererii de ajutor.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Februarie 2023 - 11 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.