Potrivit unui sondaj de opinie, oamenii au declarat că nu sunt mulțumiți de pregătirea specialiștilor în domeniul educației. Mai bine de jumătate dintre români spun că problemele din sistemul de învățământ sunt din cauza profesorilor.

Profesorii ar fi de vină pentru problemele din sistemul de învățământ din România

Respondenții unui sondaj de opinie cu privire la sistemul de învățământ din România sunt de părere că profesorii sunt cauza problemelor din învățământul românesc. 53,6 % dintre aceștia au afirmat că dezinteresul și pregătirea slabă a profesorilor este principala cauză a problemelor prezente în sistemul de educație din țară.

De asemenea, 45,1% consideră că abandonul școlar din mediile defavorizate reprezintă una dintre problemele principale ale sistemului de învățământ din România, în timp ce 41 % spun că de vină este lipsa de disciplină a elevilor.

Respondenții însă nu i-au scutit nici pe părinții elevilor de probleme. Tocmai un procent de 62% din respondenți sunt de părere că anume părinții nu acordă suficientă atenție copiilor atunci când aceștia solicită ajutor sau vorbesc despre temele pentru acasă sau atunci când încearcă să le povestească despre problemele și grreutățile pe care le întâmpină în școli pe parcursul procesului educațional.

Sondajul de opinie a fost realizat de INS Copresearch, cu ajutorul mai multor universități. Acesta a fost realizat pe un eșantion de 1.200 de persoane. Asemenea tip de sondaje sunt realizate odată la ceva timp pentru a afla opinia oamenilor cu privire la mai multe teme sociale și probleme, printre care securitatea, educația sau sănătatea.

Susținerea educației, cea mai importantă investiție

Statisticile seci dovedesc că abandonul școlar și, pe cale de consecință, lipsa unei pregătirii adecvate, care să ofere accesul la profesii și meserii calificate, perpetuează sărăcia, afectează economia și pune piedici progresului social.

În 2010 intrau în clasa întâi 203.926 de copii, iar 12 ani mai târziu, în 2022, doar 92.880 reușeau să obțină diploma de Bacalaureat. Mult mai mult de jumătate dintre ei (adică 111.046) sunt destine pierdute pe drum. Aceleași cifre statistice, mereu cu procente care trec de 50% reflectă dimensiunea uriașă a insuccesului școlar, în fiecare an, de mai bine de 30 de ani încoace.

Citeste si:
Elevii vor fi admiși la liceu după o nouă metodă începând din anul...
Elevii vor fi admiși la liceu...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Noiembrie 2022 - 07 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.