Statisticile seci dovedesc că abandonul școlar și, pe cale de consecință, lipsa unei pregătirii adecvate, care să ofere accesul la profesii și meserii calificate, perpetuează sărăcia, afectează economia și pune piedici progresului social.

Cifre în spatele cărora sunt destine eșuate

În 2010 intrau în clasa întâi 203.926 de copii, iar 12 ani mai târziu, în 2022, doar 92.880 reușeau să obțină diploma de Bacalaureat. Mult mai mult de jumătate dintre ei (adică 111.046) sunt destine pierdute pe drum. Aceleași cifre statistice, mereu cu procente care trec de 50% reflectă dimensiunea uriașă a insuccesului școlar, în fiecare an, de mai bine de 30 de ani încoace.

Doar pentru generația care a început școala în 2010, peste 110.000 de copiii nu au putut termina ciclul educațional de 12 ani, peste 11.000 dintre ei nu au finalizat cursurile primare, în timp ce alte câteva mii, undeva între 4.000 și 6.000, sunt copii care nu au ajuns niciodată la școală, nici măcar o singură zi!

În spatele acestor cifre se ascund destine eșuate, posibile inteligențe sclipitoare și creiere capabile de performanțe de care omenirea are nevoie și care s-au pierdut în ignoranță. Iar aici se află principalul motiv al lipsei de progres și al al sărăciei transmise din generație în generație.

Recuperarea acestor uriașe pierderi este imposibilă, dar perpetuarea dezastrului poate fi oprită. Singura cale este investiția generoasă și constantă în educație, probabil cea mai rentabilă și benefică în viitor. Fiecare copil care reușește să-și depășească condiția prin educație, devine medicul, inginerul, mecanicul și constructorul de mâine și aduce progres, evoluție, civilizație pentru sine, familia lui și mediul din care provine.

Citeste si:
Baterii perfecte pentru baie: ce elemente să iei în considerare...
Baterii perfecte pentru baie:...

Acolo unde statul, prin autoritățile, programele sau acțiunile lui nu reușește să ajungă, este responsabilitatea organismelor non-guvernamentale să o facă, pentru că, spre deosebire de politicile publice, acestea se pot adresa țintit și adaptat nevoilor reale ale fiecărui caz în parte sau comunităților mici, deseori dezorganizate și inadaptate social.

United Way România este una dintre aceste structuri care acționează acolo unde statul nu pătrunde. Astfel, în 2021 organizația a susținut 8.597 de copii din medii defavorizate să-și continue neîntrerupt educația. Dintre aceștia, peste 2.000 au participat la programe educative, în condițiile în care au fost spitalizați pentru perioade lungi de timp.

Cheia succesului: colaborarea dintre școală și părinte

Accesul la educație implică niște costuri. Deși cursurile în sine sunt gratuite, sunt necesare rechizite, haine, transport și mâncare. Toate înseamnă bani, iar atunci când într-o familie cu venituri modeste sunt doi, trei sau mai mulți copii care merg la școală, lucrurile devin extrem de complicate. Iar de la astfel de situații și până la abandon școlar mai este doar un singur pas.

Citeste si:
PSD și PNL au decis bugetul României pe 2024. Educația va primi...
PSD și PNL au decis bugetul...

Un alt factor ce contribuie la acest fenomen este implicarea copiilor la muncile gospodărești, pentru că nevoia de a asigura minimul de subzistență zilnic domină și este stringent, chiar în defavoarea beneficiului pe care-l aduce educația. Combinația acestor realități creează un cerc vicios din care numeroase familii, atât din mediul rural, cât și din urban, nu mai pot ieși fără ajutor constant. Iar aici intervine suportul pe care-l oferă United Way România, cu ajutorul donațiilor publice, prin voluntariat sau parteneriate pro bono.

Una dintre caracteristicile implicării United Way România este susținerea pe termen lung oferită familiilor și copiilor, cu unicul scop al școlarizării continue.

Printre cele mai importante acțiuni derulate de United Way România este asistența permanentă oferită părinților, pentru ca aceștia să-și dezvolte abilitățile parentale. În program au fost implicați peste 800 de părinți, și asta doar anul trecut. Totodată, mai mult de 700 de profesori au participat la cursul „Managementul sistemic al clasei de elevi”, iar alți aproape 200 la „Academia Profesorilor”, cu scopul îmbunătățirii metodelor de lucru și a practicilor pedagogice special concepute pentru copiii din medii defavorizate.

Citeste si:
Cum a ajuns alerta E.coli pe litoralul românesc. Marea lipsă a...
Cum a ajuns alerta E.coli pe...

Suportul oferit organizației non-guvernamentale United Way România prin donații, voluntariat, ori prin acțiuni personale este o investiție cu rentabilitate maximă în viitor, pentru că de fiecare dată când un copil care riscă să abandoneze școala își continuă studiile, toată societatea are doar de câștigat.


Despre autor:


Ultima actualizare: 17 Octombrie 2022 - 04 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.