Noi reguli de admitere la liceu se vor aplica începând din anul școlar 2023-2024 pentru absolvenții claselor gimnaziale.

Noi reguli pentru admiterea la licee din noul an școlar

Potrivit noului ordin al Ministerului Educației, care a fost publicat în 2022, în anul școlar 2023-2024 se vor modifica regulile pentru admiterea la liceu. Prin urmare, mediile din clasele gimnaziale nu se vor mai lua în calcul pentru admiterea la liceu, metodă care era folosită până acum, dar se vor lua în considerare notele obținute la Evaluarea Națională susținută la sfârșitul clasei a VIII-a. Noua regulă va fi aplicată începând cu admiterea la liceu din anul școlar 2023-2024.

Mai exact, în ordinul ministerului se menționează că "media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial o reprezintă media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională".

De asemenea, în textul ordinului nu este specificat nimic de media generală din gimnaziu. Până în acest an școlar, admiterea la liceele din țară se făcea pe baza mediei de admitere care era calculată ca medie ponderată între media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, 80%, și media generală de absolvire a claselor a V-a și a VIII-a, 20%.

De asemenea, potrivit proiectului, la Evaluarea Națională vor fi vizate și ariile curriculare limba și literatura română și matematică, iar evaluarea va fi organizată potrivit unei metodologii care va trebui aprobată de Ministerul Educației. Totodată, metodologia-cadru de organizare şi desfășurarea a admiterii din licee va fi elaborată de Ministerul Educației şi va fi publicată în fiecare an, cel mai târziu la începutul clasei a-VIII-a.

Citeste si:
Prima zi din anul școlar 2023-2024. Aproximativ 2.700.000 de elevi...
Prima zi din anul școlar...

Calendar admitere liceu 2023


  • 6-7 și 10-17 iulie 2023 - Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a6-7 și 10-14 iulie 2023 - Introducerea în baza de date computerizată a fișelor de înscriere

  • 6-7 și 10-14 iulie 2023 - Verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor greșeli în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator

  • 17 iulie 2023 - Termenul-limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul de admitere județean/al municipiului București, precum și a listei absolvenților care nu participă la repartizarea computerizată

  • 17 iulie 2023 - Transmiterea bazei de date de la centrele de admitere județene/al municipiului București la Centrul național de admitere prin confirmarea, de către acestea, a finalizării operațiunilor specifice

  • 18 iulie 2023- Verificarea și corectarea eventualelor erori din bazele de date, precum candidați aflați în baza de date pentru admiterea computerizată și care au fost deja admiși la liceele la care se susțin probe de aptitudini etc.

  • 18 iulie 2023 - Corectarea erorilor și confirmarea încheierii modificărilor în aplicația informatică centralizată

  • 19 iulie 2023 - Comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal

  • 20 – 25 iulie 2023 - Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați

  • 25 iulie 2023 - Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere

  • 26-28 iulie 2023 - Rezolvarea de către comisia de admitere județeană/ a municipiului București, a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.

Citeste si:
Elevii și studenții vor primi bani de la Guvern pentru acțiuni de...
Elevii și studenții vor primi...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Iunie 2023 - 11 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.