Potrivit noilor Legi ale Educației, elevii și studenții care vor participa la diverse activități de voluntariat vor primi stimulente de la stat. Chiar dacă este o contradicție legislativă, deoarece voluntariatul este o muncă făcută fără a primi ceva la schimb, se presupune că astfel tinerii vor fi mai interesați de voluntariat.

Tinerii vor primi stimulente pentru proiectele de voluntariat în care vor participa

În proiectul legii Învățământului Preuniversitar și în proiectul legii Învățământului Superior se regăsește noțiunea de voluntariat pentru care “elevii pot primi stimulente financiare”. Ambele au fost puse în dezbaterea publică din data de 27 februarie pe site-ul ministerului Educației. Potrivit documentelor, “elevii pot participa la acțiuni de voluntariat, pentru care pot primi stimulente financiare, finanțate de la bugetul de stat”. Din punct de vedere legal, voluntariatul în România este reglementat printr-o lege în care se menționează că această activitate nu este remunerată.

În varianta proiectelor legilor Educației care a fost pusă în dezbatere la finalul lunii februarie, se regăsește noțiunea de voluntariat pentru care elevii și studenții vor primi stimulente sub formă de bani, iar condițiile urmează să fie stabilite prin ordin de ministru.

Potrivit proiectului legii Învățământului Preuniversitar, se propune la Art. 102:

(7) Elevii pot participa la acțiuni de voluntariat, pentru care pot primi stimulente financiare, finanțate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului educației și în conformitate cu prevederile Legii nr. 78 din 24 iunie 2014.

Sursa: Proiectul Legii Învățământului Preuniversitar

Activitățile de voluntariat nu sunt remunerate

Legea nr. 78 din 24 iunie 2014 reglementează activitatea de voluntariat din România, iar la art 3. lit a se menționează clar că voluntariatul nu se plătește.

a) voluntariatul reprezintă participarea voluntarului persoană fizică la activități de interes public desfășurate în folosul altor persoane sau al societății, organizate de către persoane juridice de drept public sau de drept privat, fără remunerație, individual sau în grup;

Citeste si:
NetBet, noul partener premium al CSO Voluntari!
NetBet, noul partener premium...

De asemenea, și la litera d) se precizează că voluntariatul este o activitate care nu se remunerează: “contractul de voluntariat reprezintă convenția încheiată între un voluntar și organizația-gazdă, în temeiul căreia prima parte se obligă să presteze o activitate de interes public, fără a fi remunerată, iar cea de-a doua se obligă să ofere o activitate adecvată solicitării sau pregătirii voluntarului”;

Aceeași explicație o oferă și articolul 4 din aceeași lege care la moment este în vigoare. Autoritățile susțin că aceste stimulente îi vor motiva pe tineri să participe cât mai mult în activități de voluntariat de orice tip.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Martie 2023 - 12 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.