Prețul carburanților s-a scumpit în octombrie de 13 ori, iar creșterile de preț par că nu se mai opresc. Previziunile analiștilor sunt sumbre. Un expert a transmis ce se va întâmpla la pompă din 5 decembrie.

Analiștii vin cu previziuni sumbre după ce carburanții s-au scumpit de 13 ori în octombrie

La începutul lunii în curs, șoferii au putut răsufla ușurați după ce prețurile combustibililor s-au stabilizat. Atunci, un litru de motorină costa, în medie, 8,5 lei, iar un litru de benzină puțin peste 7 lei. Din acel moment, însă, au existat majorări aproape în fiecare zi. Acum, un litru de bezină se vinde, în medie, cu peste 7,5 lei, iar cel de motorină sare de 9 lei în unele benzinării.

În numai o săptămână, prețul carburanților a crescut de 5 ori. Pentru un plin de 50 de litri de motorină, conducătorii auto scot astăzi din buzunar aproape cu 26 de lei mai mult comparativ cu data de 1 octombrie. Pentru același plin, dar de benzină, șoferii dau, în medie, cu 20 de lei mai mult decât la începutul primei luni de toamnă.

Cum se explică? În primul rând, ține de disponibilitatea petrolului, organizația producătorilor de petrol reducând producția. Cererea continuă să fie mare, așa că prețurile cresc. „Pe de altă parte, asistăm la o scumpire a petrolului din cauza dolarului. Aprecierea dolarului face ca petrolul să fie mai scump, la fel și benzina, motorina”, a transmis Adrian Negrescu, analist economic, pentru Observator.

Ce se va întâmpla din 5 decembrie?

„Preţurile sunt pe un trend crescător, trend care va continua şi lunile următoare. UE a decis ca începând cu 5 decembrie, tot petrolul şi toate produsele petroliere care sunt mişcate prin intermediul porturilor ruseşti să fie interzis. Pentru noi, asta va însemna din păcate o mare problemă economică”, a completat expertul.

Citeste si:
Inflație mai mică, prețuri mai mari. Rata anuală a inflației a...
Inflație mai mică, prețuri...

Scumpirile mai mari de la pompă se resimt și la raft. În magazine, atât produsele alimentare, cât și cele nealimentare, vor avea prețuri mai mari din cauza costurilor cu transportul.

Alimentele s-au scumpit cu 30-50% în doar un an

Prețul alimentelor a crescut cu 30-50% în doar un an, iar retailerii și producătorii dau vina unii pe alții. Însă, toți recunosc faptul că e și o componentă speculativă la mijloc.

Acest galop a avut loc între august 2021 și august 2022, deci într-o perioadă în care prețul la energie a fost plafonat în România. Acest factor a fost invocat de cei mai mulți jucători din întreaga lume.

Totuși, atât retailerii cât și producătorii vorbesc de scumpiri aproape lunare. Cât despre motivul pentru care prețurile cresc atât de mult, ei aruncă vina, de asemenea, dintr-o ogradă în alta.

Citeste si:
Carmen Harra, previziuni despre relația lui Theo Rose cu Anghel...
Carmen Harra, previziuni...

Retailerii spun că majorările vin de la producători, fără ca ei să adauge ceva peste, în vreme ce jucătorii din industria alimentară afirmă că ei sunt copleșiți de scumpirile care vin în lanț de la producătorii de materie prime, utilități sau carburanți. Pe de altă parte, toți recunosc că există și o componentă speculativă în aceste majorări de prețuri.

Crăciunul, unul la suta de grame

„Pentru mulţi dintre români, sărbătorile de Crăciun din acest an vor fi, probabil, cele mai triste din ultimii 15 ani.Mă refer aici în special la pensionarii care au 1.000 de lei pe lună şi la angajaţii plătiţi cu salariul minim, de 1.500 lei net. Pentru ei, Crăciunul va fi unul la suta de grame. Va fi o sărbătoare austeră, la felia de cozonac şi suta de grame de friptură.

Citeste si:
Fără motorină rusească! Ce se întâmplă cu prețurile carburanților...
Fără motorină rusească! Ce se...

Dacă îşi vor permite măcar asta, pentru că, la cum cresc preţurile alimentelor, pentru mulţi români masa de Crăciun va fi una de post, de post autoimpus de lipsa banilor", a declarat analistul economic Adrian Negrescu pentru Ziare.com.

Alimente tot mai scumpe

„Din păcate, inflaţia va continua să ne afecteze cel puţin un an de acum încolo. Vom avea creşteri de preţuri la alimente, la servicii, la haine şi încălţăminte, la produsele de igienă.

Și băuturile răcoritoare vor costa mai mult, pentru că de la 1 ianuarie vor avea TVA de 19% față de 9% în prezent”, a completat Adrian Negrescu.

Românii renunță la produsele de calitate

„Mulți sunt cei care au renunțat la alimentele de calitate, care caută să cumpere mai puțin, la suta de grame, pentru a se putea descurca cu banii.Din cauza creșterilor de prețuri la materiile prime, la energie gaze și transport, producătorii și-au redus drastic gama de produse de la raft și vin cu mai puține produse, mai ieftine, dar mai slabe calitativ”, a adăugat analistul economic.

Citeste si:
Prețul benzinei a scăzut. Cât costă un litru de motorină în...
Prețul benzinei a scăzut. Cât...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Noiembrie 2022 - 01 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.