Pe 14 octombrie, de ziua Sfintei Parascheva, un număr de 43.261 de români îşi sărbătoresc ziua numelui. Cel mai popular prenume feminin este Paraschiva - peste 35.000 de persoane.

Mii de români își sărbătoresc ziua onomastică de Sfânta Parascheva

MAI transmite că există 39.649 de persoane de sex feminin şi 3.412 de sex masculin care îşi sărbătoresc ziua numelui la data de 14 octombrie de ziua Sfintei Parascheva

În rândul prenumelor feminine, se regăsesc următoarele:

- Chiva - 427;

- Chivuţa - 567;

- Pachiţa - 411;

- Parasca - 1.135;

- Parascheva - 1.884;

- Paraschieva - 45;

- Paraschiva - 35.046;

- Paraschivuţa - 2;

- Paraschiţa - 77;

- Parastiţa - 8;

- Vuţa - 47.

Cât despre prenumele masculine, acestea sunt mai puține. Acestea sunt următoarele:

- Chivu - 226;

- Chivuţă - 2;

- Paraschiv - 3.061;

- Paraschivu - 12;

- Paraschiţă - 6;

- Petcu - 105.

În pelerinajul de la Iași de Sfânta Parascheva au venit mii de credincioși din toate colțurile țării pentru a se ruga și a se închina la sfintele moaște. Mulți dintre ei au asistat și la slujbele care au avut loc zile la rând. Credincioșii au dat de pomană, s-au rugat de sănătate și pace la Sfânta Parascheva.

Povestea Sfântei Cuvioase Parascheva

Sfânta Parascheva a fost fiica unei familii bogate care erau foarte credincioși. Pe când avea doar 10 ani, Parascheva a auzit în timpul unei slujbe când se citea Evanghelia după Marcu și a decis să împartă hainele sale săracilor.

,,Ori­ci­ne vo­ieș­te să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie" (Mar­cu 8, 34), a fost fragmentul din Evanghelie care a făcut-o să își dorească să facă un bine.

Sfânta Parascheva. Tradiții și obiceiuri

Una dintre cele mai populare superstiții de Sfânta Parascheva este că în ziua de sărbătoare creștinii nu au voie să mănânce fructe închise la culoare sau pepene roșu, deoarece acestea amintesc de sacrificiul martiric. De asemenea, nu se consumă nici nuci, castraveți sau poame în formă de cruce.

Citeste si:
Aproape două milioane de români îşi serbează numelui de Sfântul...
În jur de două milioane de...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Octombrie 2022 - 09 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.