În data de 14 octombrie, după calendarul ortodox este sărbătorită Sfânta Cuvioasă Parascheva. Pe parcursul anilor, această sărbătoare a adunat mai multe tradiții și obiceiuri care sunt respectate de creștini. În fiecare an, în această perioadă are loc pelerinajul dedicat Sfintei Parascheva la Iași, acolo unde mii de oameni se adună pentru a se închina la moaștele sfintei.

Sfânta Parascheva. Tradiții și obiceiuri

Una dintre cele mai populare superstiții de Sfânta Parascheva este că în ziua de sărbătoare creștinii nu au voie să mănânce fructe închise la culoare sau pepene roșu, deoarece acestea amintesc de sacrificiul martiric. De asemenea, nu se consumă nici nuci, castraveți sau poame în formă de cruce.

Tradiția din această zi le interzice femeilor să facă facă treburi prin gospodărie, să calce sau să coase. Dacă nu vor respecta această tradiție,, acestea vor avea dureri puternice de cap și de ochi. Iar dacă bărbații vor munci prin gospodărie, atunci casa le va fi lovită de trăsnet și peste ea va cădea grindină. Însă, gospodarii au voie să facă focul în curți pentru a izgoni spiritele rele.

De Sfânta Parascheva se poate ghici și vremea din viitor. Dacă oile dorm strânse și înghesuite în această zi, atunci iarna va fi una grea, iar dacă oile dorm răsfirate, atunci iarna va fi mai blândă. Femeile însărcinate trebuie să împartă mâncare copiilor săraci pentru ca nașterea să fie mult mai ușoară și fără dureri.

Credincioșii nu au voie să mănânce nimic până la ora 12, atunci când se termină slujba în biserici cu ocazia Sfintei Parascheva. Cei care încalcă și mănâncă dimineața vor avea probleme cu stomacul. Dacă pe 14 octombrie nu va ploua, atunci iarna va veni mai repede.Se mai spune că așa cum este vremea de Sf. Parascheva, așa va fi până la Sfântul Dumitru.

În această zi, creștinii fac parznice pentru morți și dau de pomană.

Povestea Sfântei Cuvioase Parascheva

Sfânta Parascheva a fost fiica unei familii bogate care erau foarte credincioși. Pe când avea doar 10 ani, Parascheva a auzit în timpul unei slujbe când se citea Evanghelia după Marcu și a decis să împartă hainele sale săracilor.

,,Ori­ci­ne vo­ieș­te să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie" (Mar­cu 8, 34), a fost fragmentul din Evanghelie care a făcut-o să își dorească să facă un bine.

Citeste si:
„Blestemul” de Sf. Parascheva. „Mugete și urlete s-au ridicat către...
„Blestemul” de Sf....

Parascheva s-a închinat la mănăstirile din Constantinopol și la locurile sfinte de la Ierusalim, iar mai apoi s-a retras în pustiul Iordanului, unde a dus o viață în post și rugăciune. La vârsta de 25 de ani, un înger a îndemnat-o săs e întoarcă la familia sa și tânăra a revenit în Epivat. Potrivit poveștii, Parascheva a întemeiat acolo un cămin pentru săraci şi orfani și a avut grijă de biserica Sfinţilor Apostoli.

După doi ani, la data de 14 octombrie, Parascheva a murit şi a fost îngropată la malul mării. Mai târziu, localnicii au dezgropat trupul cuvioasei deoarece o visau că aceasta le cerea să fie îngropată într-un loc de cinste. În România, Sfânta Cuvioasă Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei. Creștinii se roagă de sănătate și ajutor la sfânta cuvioasă și participă la pelerinaj din toate colțurile lumii.

Citeste si:
Reguli pentru pelerinajul de Sf. Parascheva de la Iași stabilite de...
Ce reguli a stabilit...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Octombrie 2022 - 09 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.