În contextul pandemie cu COVID-19, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a anunțat ce măsuri se vor aplica în timpul pelerinajului Sfânta Parascheva de la Iași. Vineri, racla cu moaştele Cuvioasei Parascheva va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi va fi depusă în curtea lăcaşului de cult unde va sta timp de o sâptămână.

Reguli la pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași

Mitropolia a anunțat miercuri o serie de reguli pentru credincioșii care vor dori să participe la pelerinajul Sfântei Parascheva de la Iași.

- pentru a se evita aglomerația, încă de vineri, 8 octombrie, ora 6.00, racla cu sfintele moaște va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană în cadrul unei procesiuni și va fi depusă în curtea lăcașului, unde va rămâne timp de o săptămână, până pe 15 octombrie. Alături de racla cu sfintele moaște ale Ocrotitoarei Moldovei va fi și racla cu sfintele moaște ale Sfântului Gheorghe Pelerinul. Fiecare credincios va primi câte o iconiță purtând chipurile celor doi sfinți și publicația „Ghidul pelerinului”, realizată în colaborare cu Primăria Municipiului Iași.

- va exista un culoar unic de acces către sfintele moaște, pe unde va intra câte o persoană, păstrând distanța una de cealaltă. După ce vor trece de baldachinul în care se află sfintele moaște, pe un culoar separat, credincioșii vor ieși din zona Ansamblului Mitropolitan. Masca de protecție este obligatorie, iar cei care nu au, vor primi de la voluntari.

- vor exista dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini ce le va permite pelerinilor să se dezinfecteze.

- cei care doresc să intre în Catedrala Mitropolitană o vor face tot pe un culoar unic de intrare și cu ieșire separată, doar câte o persoană, cu distanțare socială. Credincioșii nu vor avea voie să se oprească să stea în Catedrală.

- slujbele obișnuite din aceste zile se vor desfășura în aer liber, într-o zonă special amenajată.

- în curtea Catedralei Mitropolitane se vor introduce măsuri pentru a se evita staționarea și orice fel de aglomerări de persoane.

- în data de 14 octombrie 2021, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. Doritorii de a participa la slujbă o vor putea face la fel în niște spații amenajate special pentru a evita aglomerările și pentru a păstra distanța socială.

Citeste si:
Soția lui Mihai Petre, secretul unui trup de invidiat la 41 de ani....
Soția lui Mihai Petre,...

Slujba va fi transmisă pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate în această zonă0 pentru persoanele care vor urmări slujba din depărtare.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Octombrie 2021 - 04 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.