În contextul pandemie cu COVID-19, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a anunțat ce măsuri se vor aplica în timpul pelerinajului Sfânta Parascheva de la Iași. Vineri, racla cu moaştele Cuvioasei Parascheva va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi va fi depusă în curtea lăcaşului de cult unde va sta timp de o sâptămână.

Reguli la pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași

Mitropolia a anunțat miercuri o serie de reguli pentru credincioșii care vor dori să participe la pelerinajul Sfântei Parascheva de la Iași.

- pentru a se evita aglomerația, încă de vineri, 8 octombrie, ora 6.00, racla cu sfintele moaște va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană în cadrul unei procesiuni și va fi depusă în curtea lăcașului, unde va rămâne timp de o săptămână, până pe 15 octombrie. Alături de racla cu sfintele moaște ale Ocrotitoarei Moldovei va fi și racla cu sfintele moaște ale Sfântului Gheorghe Pelerinul. Fiecare credincios va primi câte o iconiță purtând chipurile celor doi sfinți și publicația „Ghidul pelerinului”, realizată în colaborare cu Primăria Municipiului Iași.

- va exista un culoar unic de acces către sfintele moaște, pe unde va intra câte o persoană, păstrând distanța una de cealaltă. După ce vor trece de baldachinul în care se află sfintele moaște, pe un culoar separat, credincioșii vor ieși din zona Ansamblului Mitropolitan. Masca de protecție este obligatorie, iar cei care nu au, vor primi de la voluntari.

- vor exista dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini ce le va permite pelerinilor să se dezinfecteze.

Citeste si:
Igienizarea corecta a locuintei: 5 reguli de aur
Igienizarea corecta a...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

- cei care doresc să intre în Catedrala Mitropolitană o vor face tot pe un culoar unic de intrare și cu ieșire separată, doar câte o persoană, cu distanțare socială. Credincioșii nu vor avea voie să se oprească să stea în Catedrală.

- slujbele obișnuite din aceste zile se vor desfășura în aer liber, într-o zonă special amenajată.

- în curtea Catedralei Mitropolitane se vor introduce măsuri pentru a se evita staționarea și orice fel de aglomerări de persoane.

- în data de 14 octombrie 2021, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. Doritorii de a participa la slujbă o vor putea face la fel în niște spații amenajate special pentru a evita aglomerările și pentru a păstra distanța socială.

Citeste si:
„Blestemul” de Sf. Parascheva. „Mugete și urlete s-au ridicat către...
„Blestemul” de Sf....

Slujba va fi transmisă pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate în această zonă0 pentru persoanele care vor urmări slujba din depărtare.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.