Ora de iarnă 2022 în România. Tic tac, au mai rămas zile numărate până când românii vor trece la ora de iarnă în acest an. Practic, această schimbare constă în a da ceasul cu o oră în urmă și de a profita de o oră în plus de somn.

Trecerea la ora de iarnă 2022 în România

În acest an, trecerea la ora de iarnă se va face chiar în ultima zi din octombrie, 30 octombrie. Duminică noaptea, ora 04:00 va deveni ora 03:00. În urma acestei schimbări, zilele vor fi mai scurte, iar nopțile mai lungi. Ziua de 30 octombrie va avea mai exact 25 de ore și nu 24, așa cum este în mod normal. Începând din luna noiembrie ne vom putea bucura de mai mult somn.

Schimbarea orei se face în funcție de echinocțiul de toamnă. În momentul în care soarele traversează Ecuatorul ceresc și ajunge în Emisfera Sudică. Echinocțiul de toamnă a fost pe data de 22 septembrie. Schimbarea orei se face de două ori pe an, în luna martie când se trece la ora de vară și ceasul se dă cu o oră înainte și în octombrie, când se trece la ora de iarnă.

Cum ne poate afecta organismul trecerea la ora de iarnă

Chiar dacă la prima vedere pare o schimbare inofensivă, aceasta are un impact major asupra organismului nostru. Specialiștii sunt de părere că o persoană are nevoie de aproape două săptămâni pentru a se acomoda cu noua schimbare. Această mutare a orei este un stres pentru organism, fiind unele persoane care se acomodează ușor și altele care se obișnuiesc mai greu.

Cele mai afectate de această schimbare sunt persoanele în vârstă și copiii. Unele persoane se pot confrunta cu insomnii, nervozitate, dureri de cap, amețeli, nivel crescut de stres, lipsă de energie. Medicii spun că pentru o acomodare mai rapidă este recomandat să se renunțe la ceaiul negru, cafea și orice fel de energizante.

De când folosește România ora de iarnă

România a început să treacă la ora de iarnă în anul 1931. Până în 1998, schimbarea la ora de iarnă avea loc în ultimul weekend din luna septembrie. Scopul acestei modificări este ca românii să se bucure de cât mai multă lumină naturală.

Citeste si:
Ora de vară 2022 în România. Când dăm ceasul cu o oră înainte
Ora de vară 2022 în România....

Cel care a inventat această modificare a orelor a fost Benjamin Franklin, tocmai în anul 1784. Acest lucru a fost inventat pentru a economisi uleiul din lămpile de iluminat.

Totuși, există și țări care au decis să renunțe la această tehnică pentru a-i feri pe oameni de stres și de reacțiile de acomodare. Din 2011, Rusia şi Ucraina au renunțat la schimbarea orei, iar Georgia şi alte state din Asia Centrală nu mai recurg la această schimbare încă din anii 2000.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Octombrie 2022 - 02 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.