În acest ultim weekend din luna octombrie, România va trece la ora de iarnă și va da ceasul cu o oră înapoi.

România trece la ora de iarnă în acest weekend

România schimbă ceasul de două ori pe an, în luna martie şi octombrie. În fiecare primăvară trecem la ora de vară, atunci când ceasul se mută cu o oră înainte, iar în octombrie se trece la ora de iarnă, atunci când ceasul se dă cu o oră în urmă.

În acest an, ora de iarnă se va schimba în noaptea de 30 spre 31 octombrie, atunci când ora 04.00 va deveni ora 03.00. Schimbarea orei de iarnă este practicvată în continuare în condițiile în care planurile Uniunii Europene de a renunţa complet la ora de vară au fost în zadar.

Ora de iarnă 2021. Cea mai lungă zi din an

Pentru țările europene, acest an ar fi trebuit să fie ultimul în care statele trec la ora de iarnă, însă, potrivit discuțiilor la nivel european, această propunere a fost refuzată. Ora de iarnă este considerată ora standard, întrucât diferenţa dintre ora oficială a României şi UTC (Coordinated Universal Time - n.r. ora universală) este de două ore în perioada orei de iarnă şi de trei ore în perioada orei de vară.

Ziua de duminică, 31 octombrie 2021 va avea 25 de ore și va fi cea mai lungă zi din an. Specialiștii spun că această schimbare periodică poate provoca anumite reacții precum oboseala accentuată, irascibilitate, anxietate, tulburări de somn, nivel crescut de stres, lipsă de energie, disconfort general, dureri de cap și chiar dereglări hormonale. Medicii consideră că este nevoie de una sau două săptămâni pentru ca organismul să se adapteze la noua oră.

De când folosește România ora de iarnă

România a început să treacă la ora de iarnă în anul 1931. Până în 1998, schimbarea la ora de iarnă avea loc în ultimul weekend din luna septembrie. Scopul acestei modificări este ca românii să se bucure de cât mai multă lumină naturală.

Citeste si:
Cum să alegi ceasul potrivit pentru tine
Cum să alegi ceasul potrivit...

Cel care a inventat această modificare a orelor a fost Benjamin Franklin, tocmai în anul 1784. Acest lucru a fost inventat pentru a economisi uleiul din lămpile de iluminat.

Totuși, există și țări care au decis să renunțe la această tehnică pentru a-i feri pe oameni de stres și de reacțiile de acomodare. Din 2011, Rusia şi Ucraina au renunțat la schimbarea orei, iar Georgia şi alte state din Asia Centrală nu mai recurg la această schimbare încă din anii 2000.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Octombrie 2021 - 01 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.