În acest weekend, românii vor trece de la ora de iarnă la cea de vară. În noaptea de sâmbătă spre duminică, toate ceasurile vor fi date cu o oră înainte, iar astfel vom dormi cu o oră mai puțin.

România trece la ora de vară în această sâmbătă

În noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 3.00 va deveni ora 4.00. Românii vor trece la ora de vară, fiind și singura zi din an cu doar 23 de ore. Anual, românii trec la ora de vară în ultima duminică a lunii martie. Toate ceasurile sunt date cu o oră înainte, ceea ce înseamnă că dormim mai puțin cu o oră în ziua respectivă. La fel se întâmplă și în restul țărilor din Uniunea Europeană.

Pentru prima dată, ora de vară a fost introdusă în România în anul 1932. Din anul 1943, această tehnică a fost suspendată, însă în anul 1979 a fost reintrodusă.

Ora de vară a fost introdusă pentru a profita la maxim de orele de lumină naturală. Ora de vară începe în ultima duminică din luna martie și se încheie în ultima duminică din octombrie. În 2019, Parlamentul European a votat pentru propunerea de a renunța la obligativitatea trecerii la ora de vară, însă conform acesteia, fiecare stat era în mîsură să decidă independent.

Schema orei de vară a fost propusă pentru prima dată în anul 1895 de un entomolog din Noua Zeelandă, George Vernon Hudson. În prezent, 110 ţări din întreaga lume folosesc astăzi acest mecanism. Islanda este singura țară din Europa care nu folosește ora de vară, iar Rusia a renunțat în anul 2001 pe motiv că nu vrea să streseze populația.

Cum afectează ora de vară sănătatea oamenilor

În medie, oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta trecerii de la ora de iarnă la cea de vară. Pentru persoanele care suferă de anumite probleme de sănătate, această schimbare ar putea avea urmări mai pronunțate.

„Cei mai mulţi dintre noi îşi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obişnui cu noul program”, spune Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale. „Totuşi, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că (n.r. ei) dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord”, spune Yang.

Citeste si:
Ora de iarnă 2022 în România. Când se schimbă ora în acest an
Ora de iarnă 2022 în România....

Potrivit unor studii, în perioada de vară sunt mai puţine infracţiuni şi accidente rutiere, iar oamenii nu consumă atât de multă energie electrică. Totodată, țările cu mai multe ore de lumină naturală au locuitori mai fericiţi.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Martie 2022 - 12 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.