A început noul an universitar, de această dată cu multe schimbări pentru studenți. În primul rând, facultățile sunt cele care pot să decidă dacă vor sau nu să facă jumătate dintre ore online. Există însă facultăți care vor ține orele exclusiv cu prezență fizică. 

Nou au universitar: Cât costă taxa de cazare în căminele în București, în această toamnă

Rectorul Academiei de Studii Economice din București a transmis că taxele pentru cămin vor crește, din cauza creșterii facturilor. Dacă până acum studenții plăteau 300 de lei, s-au putea ca în lunile de iarnă costurile să crească peste această valoare până la 400 sau chiar 450 de lei. Rămâne de văzut cum vor acoperi universitățile aceste costuri și dacă studenții vor fi cei care vor suporta aceste majorări din propriul buzunar.

Ce au decis decis universitățile

Universitatea din București a decis, săptămâna aceasta, că activitățile online, la nivel de licență, nu trebuie să depășească 25% din totalul activităților. La Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” a anunțat că activitățile vor fi integral față în față, la nivel de licență.

Academia de Studii Economice din Capitală a anunțat, pe site-ul propriu, că în anul universitar 2022-2023, organizarea și desfășurarea activităților didactice se va realiza cu prezența în campus.

Prezență fizică în proporție de 100% în unele facultăți

Nu în orice facultate se vor putea face cursuri online. Facultățile de Medicină și Politehnică din București au anunțat că vor face cursuri cu prezență fizică în proporție de 100%.

De asemenea, Facultățile de Biologie, Chimie, Drept, Economie și Administrarea Afacerilor, respectiv Educație Fizică și Sport vor avea 0% activități online, la ciclul de licență.

La polul opus este Facultatea de Folosofie și Științe Social-Politice, unde ponderea maximă a activităților online este de 50% pentru cursuri și 25% pentru seminar și laborator/lucrări practice. 50% dintre cursuri se pot desfășura online și la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educției, dar acolo toate activitățile practice și aproape toate seminariile vor fi față în față.

Citeste si:
De ce a renunțat Anisia Gafton la facultate: „Când vii în clasă...
De ce a renunțat Anisia...

O situație diferită va fi la Facultatea de Teologie Ortodoxă, unde, conform datelor furnizate de UAIC, toate activitățile de curs și seminar vor fi față în față, dar cele de laborator/lucrări practice vor fi 10% online.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Septembrie 2022 - 03 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.