Vine iarna cu pași repezi, astfel că întrebarea de pe buzele tuturor românilor este care dintre cele două variante - centrală de apartament sau termoficare centralizată - aduce facturi mai mici.

Facturi mai mici cu centrală proprie sau termoficare centralizată?

Administratorii sistemului centralizat de termoficare din Brașov au promis oamenilor facturi la jumătate, comparativ cu cele ale apartamentelor cu centrală proprie. Primul numit este un sistem în care au rămas puțin peste 8% din locuințele branșate în 1990.

Acum, în sistemul centralizat de termoficare al municipiului Brașov sunt 5.800 de case. Raportat la această cotă, proprietarii a 1% din apartamente au dorit, în ultimele luni, să părăsească sistemul centralizat de termoficare. 10% dintre proprietari vor, din contră, să se întoarcă în sistemul centralizat, de teama facturilor mari la întreținere.

Calculele administratorilor de sistem arată astfel: între 200 și 400 de lei pentru un apartament din sistemul centralizat, față de sume chiar și de două ori mai mari pentru un apartament cu centrală individuală.

„Dacă luăm două camere, aia înseamnă un giga, un giga douăzeci, pe lună. Înmulțit cu 233, înseamnă 250 de lei. Cam ăsta ar fi costul”, a transmis Mircea Marin, director al Serviciului Public Local de Termoficare (SPLT) Brașov.

„Undeva în jur de 500”, a răspuns Mircea Marin, director SPLT Brașov, întrebat cât ai fi, din simulările sale, cu centrală pe apartament, potrivit Observator.

Factor important în calculul facturilor este prețul gigacaloriei, care ajunge la aproape 233 de lei, în condițiile în care taxa pe valoarea adăugată se reduce la 5%, de la data de 1 noiembrie.

În Brașov, probele pentru funizarea agentului termic în sistemul centralizat încep săptămâna viitoare.

Românii închid gazele, de teama facturilor, și înlocuiesc caloriferele cu sobe

Sezonul rece este aproape, iar românii se gândesc cu mare îngrijorare la facturile de gaz. Cei care locuiesc la casă au găsit deja alternativă și înlocuiesc caloriferele cu sobe de teracotă, care încălzesc pe lemne. Meșterii susțin că abia mai fac față solicitărilor în această perioadă.

Citeste si:
Schimbarea centralei din casă: cum să alegi un model de calitate
Schimbarea centralei din...

Cererile vin de peste tot, spune meșterul Manole, chiar dacă zidirea unei sobe ajunge la câteva mii de lei. „Prin programare, da. Îi programăm pentru că nu putem Depinde de sobă. De exemplu, la 7-8 rânduri este 3000 de lei. Ce depăşeşte de 7-8-9 rânduri, ajunge şi la 4000 de lei”, a declarat Nistor Manole, sobar.

„Nu am crezut niciodată că o să fie sobăria asta căutată din nou şi o să facă sobe. Multă lume face sobe din cauza gazului, că este scump. Dai 2000 de lei, ti-ai luat o masină de lemne şi ai toată iarna”, a completat, cu surprindere, meșterul.

Frica de faptul că nu vor avea bani pentru facturi a dus la o creștere neprevăzută a vânzărilor de sobe, susține economistul Adrian Negrescu. „Oamenii caută tot felul de soluţii să plătească mai puţin pentru încălzire şi apă caldă la iarnă.

Citeste si:
Ministerul Finanțelor ia în calcul o scădere a prețurilor plafonate...
Ministerul Finanțelor ia în...

De la lemne, la cărbuni, la soluţii antice, din Evul Mediu. Toţi caută să plătească mai puţin, iar acest lucru se vede în vânzări de godine, de sobe pe lemne sau alte modalităţi de încălzire care de aduc aminte de secolul trecut”, a transmis specialistul.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Septembrie 2022 - 11 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.