Tinerețea în vremuri de criză arată diferit față de cum și-ar fi dorit noua generație. Cu toții au „reconfigurat traseul” pentru a putea supraviețui. Se întâlnesc acasă, în loc să iasă în oraș, unde, cu siguranță, ar fi cheltuit mai mult, își gătesc singuri mâncarea, iar moda, pentru a fi și acest aspect bifat, o păstrează cu moderație. Tinerii noștri vânează acum reducerile pentru a fi în trend. Așadar, din cauza scumpirilor, nu numai seniorii își calculează cu atenție banii, ci și tinerii înțeleg valoarea lor și devin mai cumpătați.

Viața tinerilor în vremuri de criză

„Preferăm întâlnirile acasă, dăm o comandă prin diferite aplicații și vine mâncarea direct acasă”, a povestit Alina, studentă.

„Undeva la 40-50 de lei dacă luăm acasă, pe când oraș prețurile trec de 50 de lei lejer”, a răspuns aceasta, fiind întrebată cât este dispusă să dea pe o ieșire în oraș sau o întâlnire acasă, conform Observator.

„Cred că ies o dată pe săptămână sau sunt dăți în care nu ies deloc două săptămâni pentru că nu prea sunt bani. Ca să merg la o cafenea nu pot să-mi iau un suc la 5 lei. Îți trebuie 40 de lei cam așa”, a declarat Roxana.

Scumpirile taie orice chef de ieșit în oraș, iar de pe lista micilor plăceri dispar treptat și cosmeticele sau hainele. Noua modă printre tineri este vânătoarea de reduceri.

„Mai mult aplicațiile pe net. Sunt coduri de reducere și scoți 50-100 de lei în minus, depinde de comandă. Mie îmi plac mult adidașii. O pereche de adidași care acum un an erau 450 de lei, anul asta sunt 750”, a explicat Ionuț, pentru sursa menționată.

„Am niște coduri de reducere pe care le urmăresc pe internet. La anumite produse ai reduceri sau la anumite comenzi nu mai plătești transport, ai nişte mici beneficii”, a completat Alina.

Alții consideră că le e mai bine să cumpere alimente mai ieftine și să gătească acasă, drămuind astfel mai bine fiecare leu. „A trebuit să-mi schimb regimul alimentar din cauza asta”, a spus Roxana.

„Înainte mâncam foarte mult porc sau vită și acum am mâncat foarte mult pui. Exagerat de mult pui, fiind puțin mai ieftin, cel puțin de unde-l cumpăr eu”, a adăugat ea.

Citeste si:
Cum să faci compania ta o destinație de top pentru tinerii din...
Cum să faci compania ta o...

„Anul trecut pe vremea asta făceam cumpărături de 900 de lei pentru o lună și anul ăsta dăm chiar și 1.300 pentru o lună”, a mai spus Ionuț.

Ce s-a scumpit cel mai mult în ultima perioadă

În topul scumpirilor se află gazele, prețul aproape dublându-se în ultimul an. Pe listă urmează uleiul, cartofii, făina și mălaiul. Și pentru combustibil plătim cu aproximativ 40% mai mult comparativ cu anul trecut, iar ouăle, zahărul, peștele și lactatele costă mai mult cu circa 15%.


  • gaze + 89%;

  • ulei +49%;

  • cartofi +42%;

  • făină +33%;

  • mălai +32%;

  • ouă +15%;

  • zahăr +15%;

  • carne +15%;

  • lactate +15%.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Septembrie 2022 - 10 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.