Autoritățile ne îndeamnă să facem economie la curent pentru facturi mai mici, doar că efortul de a ține în frâu consumul nu se va vedea în facturile de anul acesta. Compensarea se face pe consumul mediu de anul trecut. Iată cele două situații de care trebuie să ținem cont.

Economia se vede mai târziu: compensarea facturilor la curent se face pe consumul mediu de anul trecut

Mai exact, facturile din anul 2022 se bazează pe consumul mediu de anul trecut. Dacă în 2021 ne-am încadrat în pragul stabilit de Guvern, anume cel de 300 de kWh, vom primi facturi compensate, altminteri vom plăti tot consumul la prețul din contract, de două, trei ori mai mare.

Din data de 1 septembrie, noua limită de consum pentru plafonare a scăzut la 255 de kWh pe lună. Dar consumul redus nu garantează facturi mai mici. Referința este consumul de anul trecut, adică dacă ne-am încadrat ori ba în pragul de 300 kWh stabilit de aleși în 2021.

„Anul 2021, fiind un an complet calendaristic, în care s-a putut calcula această încadrare în consumul mediu lunar de 300 de kWh, a fost luat ca un an de referinţă”, a explicat Corneliu Bodea, expert în energie, pentru Observator.

Totuși, există două situații de care trebuie să ținem cont. În cazul în care în 2021 nu am avut un consum mai mare de 300 kWh, în 2022 vom primi facturi plafonate. Primii 255 kWh se facturează cu 0,80 lei/kWh, iar diferența la prețul din contract.

„Poate să fie 1.000 de kWh şi tot va primi primii 255”, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

În schimb, dacă anul trecut am avut un consum peste plafonul de 300 de kWh, ne străduim să ne încadrăm în pragul de 255 de kWh în zadar, căci vom plăti tot consumul la prețul din contract.

Este un principiu criticat de specialiști, deoarece nu ține cont de faptul că începutul anului 2021 a fost diferit în piața de energie. Costurile nu erau atât de mari, drept urmare oamenii nu erau neapărat atenți la consum.

Citeste si:
Factureaza.ro - Automatizarea necesară pentru afacerea ta
Factureaza.ro - Automatizarea...

„Până nu se închide anul, nu vedem mediile.Toată raportarea s-a făcut la mediile din 2021 ca să fie foarte clar cine în ce categorie este”, a spus Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE.

Cu toate acestea, mecanismul plafonării nu încurajează economisirea, așa că Executivul are în plan să îi premieze pe cei care consumă mai puțin curent. Pentru moment, nu se știe cum. Conform datelor furnizare de ANRE, 90% dintre consumatori au consum mediu lunar de 300 de kWh.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Septembrie 2022 - 08 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.