Cel mai mare funizor privat de energie din România le cere clienților garanții și plata în avans a facturilor. Companiile recunosc faptul că prin notificările trimise oamenilor vor să atragă atenția Guvernului asupra situației grele prin care trec, întrucât nu-și primesc banii pe schema de compensare. Cifrele de afaceri arată altceva. 

O companie de energie a început să le ceară clienților plata facturilor în avans

Alina Floarea, președintele Asociației de Proprietari a unui bloc din Sectorul 1 al Capitalei, a primit din partea furnizorului de gaze naturale, în urmă cu câteva zile, o notificare prin care asociației de locatari i se cere să plătească o sumă uriașă de bani drept garanție.

„Valoarea garanţiei este preţul de piaţă minus preţul plafonat cu TVA, cantitatea estimată pe trei luni. Nici mai puţin decât 222 de mii de lei. Iese din orice buget pe care ni l-am putea închipui. Noi aceşti bani nu-i avem în avans”, a declarat Alina Floarea, administrator bloc, pentru Observator.

Compania spune că vrea acești bani sub forma unui „împrumut”. În situația aceasta mai sunt și alți clienți. Experții din energie spun că astfel de comportamente din partea furnizorului nu sunt normale.

„Suma va fi restituită nu mai târziu de 15 zile de încasare a sumelor aferente compensărilor stabilite. Îi împrumutăm să-şi achite ei preţul gazelor la nivelul pieţei, până la recuperarea banilor de la Ministerul energiei”, a explicat Alina Floarea, administrator bloc.

Explicația companiei

„În aceste condiţii, în care: Guvernul nu plăteşte, băncile nu ne finanţează şi furnizorul a susţinut energia livrată către consumatorii din portofoliu, singura variantă posibilă o reprezintă un efort comun cu consumatorii care înţeleg situaţia din piaţă.”

Facturile la energie, plafonate până în vara lui 2023

Liderii Partidului Social Democrat (PSD) au anunțat, la finalul lunii august, că plafonarea facturilor va fi prelungită până la finalul verii viitoare. De la 1 septembrie, toate companiile din energie vor plăti o taxă pe profit. Între timp, Uniunea Europeană pregătește o intervenție majoră pentru ieftinirea energiei. Gazprom a transmis că va închide complet, preț de patru zile, Nord Stream.

Citeste si:
Factureaza.ro - Automatizarea necesară pentru afacerea ta
Factureaza.ro - Automatizarea...

La curent, vom plăti cel mult 0,80 lei pe kWh, iar la gaze - 0,31 lei pe kWh. Pentru a susţine schema, statul va strânge bani de la toate companiile din energie. Mai exact, statul va obliga producătorii, furnizorii şi traderii să plătească o taxă de solidaritate, în funcţie de profit.

Pentru a limita scumpirile, Comisia Europeană vrea să separe preţul curentului de cel al gazului. Planul de reformă va fi anunţat în data de 9 septembrie, la reuniunea miniştrilor Energiei.

„Creşterea preţurilor energiei electrice arată clar limitele funcţionării actuale a pieţei. Aceasta a fost concepută într-un context foarte diferit", a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

Gazprom a anunţat că reduce livrările de gaze, iar Guvernul de la Paris a cerut deja companiilor să prezinte planuri de economisire şi să numească un mediator energetic pentru a supraveghea aplicarea măsurilor.

Citeste si:
Larisă Udilă a dat cărțile pe față. Cât au plătit ea și Nicole...
Larisă Udilă a dat cărțile pe...

„Dacă nu facem eforturi fiecare dintre noi sau dacă toate scenariile sumbre se adeveresc, va trebui să impunem raţionalizarea consumului", a declarat Elisabeth Borne, prim-ministrul Franţei. Depozitele europene de gaze naturale sunt pline în proporție de 80%.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Septembrie 2022 - 11 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.