În perioada următoare, am putea plăti facturi și de 10 ori mai mari, deoarece Guvernul se gândește să renunțe la actuala schemă de plafonare, după ce a realizat că bugetul nu poate susține aceste plăți. Până în luna septembrie, coaliția de guvernare va trebui să vină cu noi măsuri. Este posibil ca numai persoanele vulnerabil să fie ajutate să își plătească în continuare facturile. Ce spun experții în energie?

Facturi și de 10 ori mai mari, fără plafonare. Guvernul ia în calcul trei scenarii pentru a înlocui schema actuală

Guvernul și-a dat seama că rămâne prea repede fără bani, după ce a plafonat prețurile pentru toată lumea. „Nu se mai poate continua o perioadă lungă pe această ordonanţă de urgenţă. Şi, în acest moment, există două-trei variante pe care o să le discutăm în coaliţie. Nu putem aloca 3% din PIB speculei, fiindcă este o speculă, din energie”, a declarat Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat (PSD), marți, la Palatul Parlamentului.

„Este bună pentru clienţi, că au plătit mai puţin şi nu au simţit fluctuaţiile de preţ. Dar a produs şi nişte distorsiuni în piaţă”, a explicat Silvia Vlăsceanu, expert în energie, pentru Observator.

„Spre deosebire de prima perioadă, când în total am confirmat 2,2 miliarde, pentru perioada începând cu 1 aprilie sumele compensate lunar probabil că vor trece de 1 miliard de lei”, a spus Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Sumele date furnizorilor de energie sunt tot mai mari, drept urmare, până în luna septembrie a anului curent, Executivul ar trebui să vină cu un set de măsuri noi mai clare pentru piața energiei.

„Sunt disponibile trei tipuri mari de intervenţii. O intervenţie este cea legată de posibilitatea rereglementării pieţei. A doua ar fi de corecţie a legii de plafonare, astfel încât să se reducă numărul de consumatori. A treia ar fi o intervenţie de tip mixt, in care s-ar putea repune în vânzare cantităţi de energie care sunt deja contractate”, a transmis Coneliu Bodea, Centrul Român de Energie.

Citeste si:
Factureaza.ro - Automatizarea necesară pentru afacerea ta
Factureaza.ro - Automatizarea...

Sunt două variante: plafonarea fie dispare, fie va fi doar pentru unii. „Să se acorde consumatorilor casnici, pentru familiile care au dificultăți în plata facturilor”, a completat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE.

Cât despre companii, oficialul ANRE spune că „aceste scheme să se adreseze acelor companii în cazul cărora costurile cu energia sau gazele depășsesc un anumit prag”.

30% din venit îl dăm pe facturi

În acest moment, la energie electrică avem un preț plafonat la 80 de bani pe kWh, un preț acceptabil dacă este să comparăm cu ofertele de pe piață. Există furnizori care cer chiar și 2,4 lei pe kWh, așadar un preț triplu. La gaze, situația este diferită și mai grea. Acum plătim un preț plafonat de 31 de bani pe kWh, însă există furnizori care cer și un preț de 3 lei pe kWh.

Citeste si:
Banca Mondială propune 4 scenarii cu privire la pensiile de...
Banca Mondială propune 4...

În cazul în care plafonarea va dispărea, la gaze am putea plăti facturi și de 10 ori mai mari. După un calcul, de la o factură de 40 de lei la gaze din prezent, de exemplu, dacă ar exista alte prevederi, factura ar ajunge la 130 de lei, adică de trei ori mai mult. În prezent, românii dau și 30% din venitul lor pe facturi.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 August 2022 - 10 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.