Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va adopa săptămâna aceasta măsuri privind plafonări și compensări ale prețurilor la energie electrică și gaze naturale, pentru un an, începând cu data de 1 aprilie. 

Guvernul va adopta măsuri privind plafonări și compensări la prețurile la energie și gaze, pentru un an

Oficialul a completat că Executivul poartă discuții cu Comisia Europeană pentru a continua și în acest an sprijinul acordat marilor consumatori. Acesta a amintit și că România este aprovizionată din punct de vedere alimentar, făcând referire la isteria din magazine, o mare parte dintre români cumpărând compulsiv alimente neperisabile, cel mai probabil de teama scumpirilor.

„Guvernul va adopta, în această săptămână, pachetul de măsuri care să reducă presiunea generată de facturile la energie şi gaze naturale. Vom interveni în sprijinul economiei româneşti printr-un set de soluţii care includ plafonări şi compensări ale preţurilor la energie şi gaze naturale, pentru un an de zile, începând cu 1 aprilie.

Pentru un consum de până la 100 de kwh pe lună, românii vor plăti 0,68 de lei/kwh, iar pentru un consum cuprins între 100 şi 300 de kwh vor plăti 0,8 de lei/kwh. La gaz, preţul practicat pentru gospodării va fi de 0,31 de lei/kwh. Cu excepţia marilor consumatori, care vor avea pachete dedicate de ajutor de stat, toate companiile româneşti vor beneficia de un preţ fix la energia electrică de 1 leu pe kwh, TVA inclus, şi 0,37 lei/kwh pentru gaz, TVA inclus", a declarat Ciucă, la Palatul Victoria.

„Măsurile vor proteja populația și economia”

„Măsurile pe care le luăm vor proteja populaţia şi economia, prevenind riscurile unei creşteri accentuate a preţurilor şi a inflaţiei. Guvernul este alături de cetăţeni şi de mediul de afaceri, pentru a proteja locurile de muncă şi stabilitatea economică”, a spus șeful Executivului.

Citeste si:
Ciucă, despre candidatura la prezidențiale: „Nu mă dau înapoi”
Ciucă, despre candidatura la...

„Sunt în permanentă legătură cu ministrul Agriculturii şi cu producătorii români de alimente, reprezentanţii reţelelor marilor magazine. România este bine aprovizionată, stocurile noastre asigură toate bunurile de care avem nevoie. Fermierii şi agricultorii noştri au tot sprijinul Guvernului pentru pregătirea acestui an agricol”, a mai transmis acesta.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Martie 2022 - 01 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.