Pentru a aduce mai mulți bani al buget, Guvernul are în plan să îi taxeze, în premieră, pe traderi, care se află în paradisuri fiscale în această perioadă din cauza scumpirilor la energie. De asemenea, producătorii, majoritatea deținuți de stat, ar putea plăti sume mai mari. Măsura nu va avea niciun impact asupra prețurilor, ci va crește încasările la bugetul statului. Autoritățile asigură în continuare populația că facturile rămân plafonate, cel puțin până în 31 martie.

Guvernul are în plan schimbări, în premieră, pentru a aduce mai mulți bani la buget

„Piaţa de energie electrică, în anumite zone, face profituri foarte mari. Ce înseamnă profituri foarte mari? Profituri foarte mari înseamnă profituri foarte mari", a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Traderii de energie, ocoliți până acum de suprataxe, ar putea plăti în plus statului pentru profitul lor. În țara noastră, sunt activi 40 de traderi, firme care cumpără energie de la producători și o vând mai departe, fără a avea un portofoliu de clienți. Vizați de taxe mai mari ar fi și furnizorii care desfășoară activitatea de trading.

„După mine, un intermediar de energie electrică nu ar trebui să câştige mai mult de câteva procente. Nu văd de ce ar trebui să câştige dublu sau triplu", a completat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

„Pe lângă o preocupare cumva etică, să fie taxată toată lumea la fel, personal mi-e greu să văd cum se vor trece foarte mulţi bani de la traderi. Unii nu sunt nici măcar înregistraţi în România", a spus Mihai Nicuţ, jurnalist specializat în energie, pentru Observator.

Scumpirea energiei a adus câștiguri mari statului

Producătorii de gaz sunt suprataxați din anul 2013, iar cei de energie electrică din 2022. Potrivit noilor propuneri, ei ar putea plăti și mai mult la buget. Oricum, la stat ajunge...aproape tot, căci încasează atât impozite, cât și profit, dat fiind că este acționar, de cele mai multe ori majoritar. De exemplu, în primul semestru, Romgaz, unde statul are 70% din acțiuni, a făcut un profit dublu și a plătit impozite de trei ori mai mari.

Citeste si:
Cum să treci peste frig fără ilic. Soluții care îți țin casa caldă...
Cum să treci peste frig fără...

În aceeași perioadă, Nuclearelectrica, societate deţinută în proporţie de 80% de stat, şi-a triplat profitul şi a achitat impozit pe măsură. Petrom a obținut un profit de cinci ori mai mare în primele șase luni. Compania la care statul a păstrat 20% din acțiuni și a plătit impozit record în acest an. În cazul Hidroelectrica, unde statul are 80% din acțiuni, există date doar pentru primul trimestru, încheiat cu un profit în creștere cu 70%.

„Aceste măsuri, din păcate, nu sunt decât pentru a creşte încasările la buget, nu sunt măsuri active destinate să scadă preţul în piaţa liberă de energie. Se ia dintr-un buzunar şi se pune în altul", susţine Mihai Nicuţ, jurnalist specializat în energie.

„80% din sector este reprezentat de companii de stat. Trebuie să le definim foarte clar misiunea. Au misiunea doar să facă profit, uneori profit conjuctural, sau au şi o altă misiune, ca în situaţii de criză să încerce să fie mai aproape de consumatori", explică Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.

Citeste si:
Statul vrea miliardul de la OMV Petrom. Soluția găsită
Statul vrea miliardul de la...

Grindeanu, despre situaţia din energie: „Traderii sunt în paradisuri fiscale. Mecanismul nu e unul sănătos”

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindenau, a declarat, miercuri, la Digi 24, că traderii din energie se află în paradisuri fiscale, iar o investiție a Consiliului Concurenței ar fi indicată. Oficialul a vorbit și despre prețurile din energie, afirmând că „de la 550 să ajungi la peste 3.000 înseamnă că undeva există un mecanism nesănătos și acest lucru trebuie corectat”. Ministrul Transporturilor a mai afirmat că „o investiție a Consiliului Concurenței ar fi foarte bine venită”.

„,Preţurile cresc în toate ţările membre ale UE. Au fost tot felul de discuţii, la mare parte am participat, se caută soluţii, ele trebuie să vină din partea Guvernului astfel încât să atenuăm din acest şoc. Eu nu văd altă soluţie decât cu venirea unor OUG-uri în Guvern, ministerul Energiei este cel care promovează acte normative în Guvern şi va face acest lucru”, a spus ministrul.

Citeste si:
Richard Browning, inventatorul costumului de zbor individual, vine...
Richard Browning,...

,,Nu se poate ca într-un final acest lanţ care pare de „băieţi deştepteţi”, vine Guvernul şi stinge această diferenţă. Nu se poate. (..) Din 100 de traderi pe energie doar 12 sunt companii româneşti. Nu vi se pare că era mai în regulă când piaţa era reglementată? Nu putem spune că este un succes ceea ce s-a întâmplat. Dacă îi cauţi foarte bine pe aceşti traderi, nu că nu îi găseşti în ţări UE, unii dintre ei sunt în paradisuri fiscale. Mecanismul nu e unul sănătos”, a comentat Grindeanu.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 August 2022 - 10 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.