Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că unul dintre cele mai importante subiecte pentru Guvernul României sunt asigurarea gratuităţii transportului elevilor şi bursele sociale. Acestea sunt asigurate din bugetul de stat.

Cîmpeanu, despre asigurarea burselor elevilor în acest nou an școlar

Cîmpeanu spune că Guvernul este maxim interesat de asigurarea gratuităţii transportului elevilor şi burselor sociale. Acestea sunt asigurate de la bugetul de stat. Elevii pot beneficia de trei tipuri de burse: sociale, de merit și de performanță.

„Bursa socială este pentru elevi aflaţi în dificultate din punct de vedere socio-economic sau medical. Bugetul pentru bursele elevilor este în anul 2022 de 5 ori mai mare decât în anul 2020 (1,332 miliarde lei faţă de 270 milioane lei în 2020) şi este asigurat de la bugetul de stat. Toţi elevii care învaţă într-o altă localitate decât cea de domiciliu au asigurat de la bugetul de stat decontul transportului între localitatea de domiciliu şi şcoală, separat de bursele acordate pentru sprijin socio-economic şi/sau medical sau de bursele acordate pentru performanţa şcolară”, a scris Cîmpeanu pe contul său de Facebook.

De asemenea, ministrul Cîmpeanu a mai adăugat că toţi elevii care au nevoie de sprijin socio-economic sau medical vor beneficia în acest an de burse sociale în valoare de 200 lei pe lună, 12 luni pe an. Ministerul Educației a decis să ofere burse sociale și elevilor cu dizabilităţi sau boli cronice, copii care provin din centrele de plasament, orfanii de unul sau de ambii părinţi. Această bursă va fi acordată timp de 12 luni. Ba mai mult, numărul celor care beneficiau de programul „Masa caldă” s-a dublat.

„Conştient de faptul că anumite categorii de elevi se află în situaţii de dezavantaj independent de statutul socio-economic, Ministerul Educaţiei a decis să acorde burse sociale în acelaşi cuantum minim, garantat, de 200 de lei nu doar elevilor proveniţi din familii cu venituri reduse, ci şi altor categorii de copii şi tineri de vârstă şcolară aflaţi în situaţie de risc, indiferent de venitul familiei. În acelaşi spirit al susţinerii măsurilor sociale, în anul şcolar 2022-2023 Guvernul a dublat numărul beneficiarilor Programului ‘Masa caldă’, crescând în acelaşi timp cu 50% cuantumul alocat fiecărei mese”, afirmă ministrul.

Citeste si:
Cîmpeanu: „Elevii nu vor trece la școala online din cauza...
Cîmpeanu: „Elevii nu vor...

Cu ajutorul proiectului legii „România Educată”, bugetul din fiecare an alocat pentru bursele elevilor se va dubla față de cel din 2022 şi va ajunge să fie de 10 ori mai mare în raport cu anul 2020. Unii oficiali au propus ca bursele sociale să fie acordate și tuturor elevilor care provin din familii cu venituri mari sau foarte mari doar pentru că aceștia locuiesc în proximitatea marilor oraşe, dar își fac studiile în licee din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara sau Sibiu. Iar elevii care întâmpină într-adevăr dificultăți financiare și au nevoie de un sprijin material să nu li se mai acorde asemenea burse. Evident, Ministerul Educaţiei nu a văzut cu ochi buni această inițiativă.

„Bursele sociale, alături de alte măsuri sociale, precum acordarea de tichete sociale în valoare de 500 lei acordate tuturor elevilor care au nevoie de sprijin, încurajează egalitatea de şanse. Resursele trebuie astfel dirijate încât să ajungă la cei care au cea mai mare nevoie şi astfel să fie eficiente în reducerea abandonului şcolar şi în asigurarea de condiţii mai bune de participare la educaţie pentru elevii proveniţi din medii socio-economice defavorizate sau din familii defavorizate”, a concluzionat ministrul.

Citeste si:
Noi vouchere oferite de stat pentru 50.000 de români
Noi vouchere oferite de stat...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Septembrie 2022 - 05 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.