Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloș, a anunțat că o nouă categorie de români va beneficia de vouchere de la stat în valoare de 1.500 de lei.

O nouă categorie de români vor beneficia de vouchere sociale

Marcel Boloș a anunțat că este vorba despre studenții care beneficiază de burse sociale, și care urmează să primească un ajutor financiar de la stat pentru plata chiriei. Ajutorul este preconizat pentru 50 de mii de studenți, începând de anul viitor.

”Sunt 50.000 de studenți care ar urma să beneficieze de aceste facilități, începând cu anul universitar următor”, a anunțat Marcel Boloș.

Acest sistem a fost folosit deja în învățământul preuniversitar și urmează ca acesta sî fie folosit și în anul școlar 2023-2024, deja pentru studenți. În anul școlar 2022-2023, 405 mii de elevi au intrat în posesia acestui ajutor, a informat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Marcel Boloș transmite că cei 50.000 de studenți care vor beneficia de această oportunitate vor fi incluși în proiectul ordonanței de urgență prin care o să fie schimbat mecanismul pentru acordarea voucherelor educaționale pentru copiii din medii vulnerabile.

”Oricum, intenționăm ca studenții beneficiari de burse sociale să aibă vouchere. Pentru ei, intenționăm să fie de 1.500 de lei valoarea voucherului și, dacă putem, să le subvenționăm chiria celor care sunt din familii defavorizate, care au o stare materială mai precară”, a mai spus Marcel Boloș.

36.324 de studenți din anul universitar 2019-2020 beneficiau de burse sociale

Ministrul spune că sunt 50.000 de studenți care ar urma să profite de aceste beneficii din anul universitar următor 2023-2024. Oficialul a mai menționat că plata chiriilor o să fie de la taxa pentru căminul studențesc și până la un anumit plafon pentru chirie pe care să-l deconteze, în baza contractului de închiriere și în baza documentelor justificative pe care le prezintă.

Citeste si:
Voucherele alimentare vor fi încărcate înainte de sărbătorile de Paşti
Voucherele alimentare vor fi...

„Ideea este să avem ca grup țintă atât elevii, cât și studenții identificați din familiile cu o stare materială precară și să-i putem sprijini în activitățile educaționale”, a mai declarat Boloș.

Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS) afirmă că în anul universitar 2019-2020 erau 36.324 de studenți care beneficiau de bursă socială, iar în anul universitar 2018-2019, numărul acestora a scăzut la 26.433 studenți cu burse sociale.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Februarie 2023 - 03 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.