Experiența de voluntariat este motivantă, oferă multiple posibilități de dezvoltare și te ajută să oferi timpului tău un sens. A face voluntariat înseamnă mai mult decât a da din energia, timpul și cunoștințele tale cuiva care are nevoie. Înseamnă, printre altele, să dorești să fii un model pentru cei din jur, să te formezi constant, să înveți și să pui o cărămidă acolo unde lipsește. Ba chiar de la vârste fragede poți face bine! În cazul în care vor să obțină experiență de muncă, fără a fi încadrați efectiv în câmpul muncii, minorii pot apela la voluntariat, activitatea fiind reglementată de legislația română.

Totul despre voluntariat: De la ce vârstă putem fi voluntari

Prin definiție, voluntariatul înseamnă a lucra la un proiect fără remunerație. Oportunitatea de a desfășura o astfel de activitate ar putea fi pe termen lung sau scurt, organizată sau prestată în mod invidual. Voluntariatul ar putea implica organizații non-profit sau chiar organizații religioase. Opțiunile de voluntariat pot avea mai multe forme diferite. Faptul că sunteți implicat în voluntariat arată că sunteți implicat în comunitate și în societatea în care trăiți.

Experiența voluntară poate fi un plus de valoare pentru înscrierea la facultate/liceu, chiar dacă primul motiv pentru voluntariat ar trebui să fie întotdeauna preocuparea pentru cauze nobile, îngrijirea și îmbunătățirea comunității, nu consolidarea CV-ului. Există beneficii aduse de munca voluntară chiar și după colegiu. Mai exact, voluntariatul vă poate permite să vă conectați cu liderii comunității sau alte persoane de interes, să câștigați experiență profesionala și poate oferi oportunitatea de a urmari un domeniu de interes.

Vârsta și oportunitățile de voluntariat

De regulă, oportunitățile de voluntariat necesită o vârstă minimă de 18 ani, chiar dacă unele au limite mai mici de 12, 16 ani ori vârste cuprinse între cele două. Organizațiile de voluntari au adesea limite de vârstă din motive legale, anume atunci când minorii prestează o muncă, chiar fără remunerație, există multe reguli și regulamente pe care organizațiile gazdă trebuie să le urmeze.

De pildă, există o răspundere a organizatorului în caz de vătămare, necesitatea acordului părinților sau reglementările privind interdicția de muncă a minorului, chiar legi specifice muncii cu privire la cât de mult și pentru cât timp pot lucra minorii.

Opțiunile de voluntariat ar putea avea și restricții de vârstă din motive de siguranță și supraveghere. Deși puteți fi un individ matur și de încredere, din păcate, adolescenții nu sunt întotdeauna grupul de vârstă cu cel mai stabil comportament. Organizația beenficiară de voluntariat de care ați putea fi interesați trebuie să fie în măsură să ofere o supraveghere sufiecientă din partea adulților pentru minoriii voluntari.

Citeste si:
NetBet, noul partener premium al CSO Voluntari!
NetBet, noul partener premium...

Totodată, pot exista restricții din motive de aptitudini și deprinderi. Mai exact, activitatea de voluntariat ar putea necesita anumite abilități, forță fizică sau gabarit care, de obicei, nu se regăsesc la adolescenți. De altfel, nu ar fi corect nici pentru organizația de voluntari, nici pentru voluntar, dacă, în cadrul unui proiect, ar trebui să poară ridica cutii de 70 de kilograme sau să scrie o disertație de 25 de pagini.

Cum poate face voluntariat un minor

Pentru a deveni voluntar, un minor trebuie să semneze un contract de voluntariat cu o organizație care oferă astfel de servicii altor firme sau instituții de stat. Legea 78/2014 ce reglementează activitatea de voluntariat din România stabileşte că voluntariatul nu se plăteşte, astfel minorul nu este plătit pentru ceea ce face, însă perioadele de voluntariat sunt recunoscute ca experienţă profesională sau de specialitate.

Citeste si:
Jean de la Craiova, influențat de Dorian Popa. Ce schimbare vrea să...
Jean de la Craiova,...

Totuși, organizaţia-gazdă poate suporta cheltuielile de hrană, cazare şi transport sau alte cheltuieli care apar pentru voluntar în activitatea sa. Chiar dacă activitatea pe care o prestează minorul este pro-bono, foștii voluntari au un avantaj în fața candidaților care nu au făcut acest lucru în cazul unor concursuri pentru ocuparea posturilor în instituțiile publice. De menționat este că legea care reglementează voluntariatul nu stabilește niciun fel de limită privind vârsta voluntarului.

Voluntari, la 60+. „Putem să fim utili la orice vârstă”

Voluntari la vârsta de după șaizeci – ar fi părut o formulă de neimaginat și chiar paradoxală cu câțiva ani în urmă. Actualmente însă, în multe sate, implicarea socială a vârstnicilor este cât se poate de firească.

Citeste si:
Mihai Bendeac va împlini 40 de ani. Actorul își dorește să intre în...
Mihai Bendeac va împlini 40...

Asocierea îmbătrânirii cu neputința și singurătatea este cel mai greu de combătut, spune Galina Spătaru, președinta Rețelei Naționale a Seniorilor Activi din Moldova.

„De la început, era așa o mentalitate că ieși la pensie și gata, ți-ai trăit traiul, ți-ai mâncat mălaiul. Și gata, viața se termină. Dar am văzut, noi ne-am convins pe noi și îi convingem și pe alții că viața este extraordinar de frumoasă și după șaizeci cu plus și putem să fim utili la orice vârstă. Oamenii au văzut că sunt de folos, au căpătat încredere în forțele proprii, se simt mult mai fericiți în adevăratul sens al cuvântului” - potrivit moldova.europaliberă.org.

Interesul pentru activități artistice i-a unit pe mulți dintre vârstnici în colective care și-au propus să dea viață unor obiceiuri vechi, cântece și meșteșugăritului.

Citeste si:
O femeie de 115 ani din Spania ar putea fi noua decană de vârstă a...
O femeie de 115 ani din...

„La casa de cultură sunt două războaie de țesut și două perechi de stative. Și venim trei, patru, cinci persoane astăzi, în altă zi alte persoane, și țesem. În afară de aceasta, facem master class la prepararea bucatelor, starturi vesele, studiem calculatorul. Am organizat un flashmob „Bunei și nepoței”, la care am adunat câteva mii de like-uri, ceea ce ne-a bucurat foarte mult. Deci, activitatea noastră nu stă pe loc. În cadrul rețelei avem foarte multe întâlniri de lucru, avem vizite, schimb de experiență. Am participat la multe sărbători, în diferite sate, și desigur că aceasta dă un plus de valoare vieții noastre.”

Cât de popular este voluntariatul în România

Voluntariatul este dezvoltat puternic în Statele Unite ale Americii, Germania sau Olanda. În România, doar unii dintre noi au participat la acțiuni spre binele altora sau a mediului ori cunosc pe cineva care a acordat timp voluntariatului. La noi, această activitate încă este ceva neobișnuit și nu face parte din activitățile săptămânale ale cetățenilor, cum se întâmplă în alte țări.

Legea Voluntariatului a apărut în România în 2001, când a fost Anul Internațional al Voluntariatului, și a fost modificată de mai multe ori – ultima dată în 2014. Potrivit acesteia, „voluntariatul reprezintă participarea voluntarului persoană fizică la activități de interes public desfășurate în folosul altor persoane sau al societății, organizate de către persoane juridice de drept public sau de drept privat, fără remunerație, individual sau în grup”.

Câți voluntari sunt în România, dacă numărul lor a crescut sau a scăzut de-a lungul timpului, e greu de spus, dat fiind că țara noastră, ca în multe alte domenii, nu are date oficiale actualizate.

În urma unei solicitări făcute de green-report.ro, Institutul Național de Statistică (INS) ne-a transmis că nu colectează date cu privire la activitatea de voluntariat.

„Statul român sprijină dezvoltarea voluntariatului prin toate instituțiile sale care activează în domenii în care se desfășoară activități de voluntariat, dar fără a preciza ce instituție sau autoritate publică ar trebui să solicite realizarea de studii/analize despre activitatea de voluntariat”, a mai precizat INS.

Într-un clasament realizat de Uniunea Europeană în baza datelor colectate în anul 2011, România apărea pe ultimele locuri din punct de vedere al implicării cetățenilor în activități de voluntariat. 14% dintre respondenți au declarat atunci că fac voluntariat, media UE fiind, la acea vreme, de 24%. Conform aceluiași studiu, în ceea ce privește țara noastră, cea mai mare parte a respondenților, anume 27%, au afirmat că implicarea lor ca voluntari a fost pentru organizații religioase.

În urma analizării altor date, în luna septembrie a anului 2017, Uniunea Europeană plasa din nou România pe locurile inferioare din clasament la voluntariatul formal și informal, care se desfășura ad-hoc și nu în baza unui contract.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Septembrie 2022 - 11 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.