România a exportat, în primele cinci luni ale acestui an, cereale și preparate pe bază de cereale în valoare de 2,155 miliarde de euro, în creștere cu 77,2% față de perioada similară din 2021, potrivit datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS).

INS: Exporturile de cereale din România au ajuns la 2 miliarde de euro în primele 5 luni din 2022

Cele mai mari exporturi au fost înregistrate în luna martie, anume de 422,4 milioane de lei. În intervalul ianuarie - mai 2022, România a importat cereale și preparate pe bază de cereale de 683,5 milioane euro (16,3%). Astfel, excedentul comercial pe această secțiune de produse s-a situat în primele cinci luni la aproape 1,472 miliarde de euro.

Perspectivele pentru producția de porumb din UE sunt, însă, negative. Seceta ar urma să reducă recolta de porumb a Uniunii Europene cu 10 milioane de tone, până la 55,4 milioane de tone, cel mai redus nivel din ultimii 15 ani, a estimat joi firma de consultanță Strategie Grains, citată de Agerpres.

Noua estimare este cu 15% mai mică față de estimările publicate în luna iulie, potrivit cărora recolta de porumb a UE în anul agricol 2022/23 ar urma să fie de 65,4 milioane de tone. Mai multe organisme care realizează prognoze cu privire la culturile agricole și-au redus estimările cu privire la recolta de porumb a UE, ca urmare a agravării secetei și a valurilor succesive de căldură care au lovit principalele țări cultivatoare de porumb, cât și Franța, România și Ungaria.

„Prognozele cu privire la recolta de porumb din 2022 în Europa s-au deteriorat semnificativ. Aceasta ar urma să fie cea mai mică recoltă de după 2007", a informat Strategie Grains în raportul său lunar.

Revizuirea estimărilor cu privire la recolta de porumb a condus Strategie Grains să îşi îmbunătăţească prognozele privind importurile de porumb ale UE în anul agricol 2022/23 cu aproape trei milioane de tone, până la 20 de milioane de tone, peste importurile în anul 2021/22 care sunt estimate la 17,8 milioane de tone.

În noile estimări privind importurile de porumb ale UE sunt incluse şi nouă milioane de tone de porumb care ar urma să vină din Ucraina, chiar dacă potenţialul de export al Ucrainei rămâne incert din cauza conflictului cu Rusia şi depinde de progresele înregistrate în livrarea de cereale prin intermediul coridorului maritim, subliniază Strategie Grains.

Citeste si:
Cristina Cioran a rămas o mamă singură. Cine o ajută cu creșterea...
Cristina Cioran a rămas o...

Cât despre porumbul folosit ca nutreț, principalul debușeu pentru porumb, firma de consultanță și-a redus estimările privind consumul în UE în anul 2022/23 cu peste patru milioane de tone. Acest lucru înseamnă că va avea loc un transfer al cererii spre grâu și orz. În paralel, analiștii de la Strategie Grains și-au revizuit și estimările privind exporturile de grâu moale ale UE în 2022/23 până la 29 milioane de tone, de la 30,4 milioane de tone cât estima în luna iulie, dar și un nivel comparabil cu cel înregistrat în sezonul 2021/22.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 August 2022 - 02 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.