Când traiul e scump...și moartea e la fel. În ultimul an, autoritățile din mai multe orașe au hotărât că nu putem scăpa de scumpiri nici pe ultimul drum și au crescut taxele pentru locurile de veci. 

Mai multe orașe scumpesc taxele pentru locurile de veci

În Ploiești, de pildă, concesionarea unui mormânt aflat la intrarea în cimitir ar putea să se scumpească în perioada următoare cu peste 600 de lei. Proiectul pentru scumpirea locurilor de veci va ajunge în curând pe mesele consilierilor locali.

În prezent, pentru concesionarea pe 49 de ani a unui loc de veci de 3x3 metri, aflat la intrarea în cimitir, primăria percepe un avans de aproximativ 1.900 de lei.

Dacă proiectul trece de consiliul local, această sumă va fi mai mare cu cel puțin 600 de lei. Mai mult, pe lângă aceste scumpiri, cresc și tarifele pe care oamenii le plătesc anual pentru întreținerea cimitirului, care ajung la 20 de lei.

„Ca la tren. Clasa I e altă calitate”

Cei care nu doresc să scoată prea mult din buzunar pentru ultimul drum pot alege o perioadă mai scurtă sau un loc mai mic. Prețurile sunt stabilite în funcție de categoria în care este încadrat locul de veci.

Un loc clasa I, concesionat pe 15 ani, ar urma să coste 61 de lei, comparativ cu 46 de lei, cât este acum. Cea mai mică majorare, de 4 lei, este pentru locurile aflate la marginea cimitirului.

„Nu ştiu dacă comparaţia e bună. Ca la tren. Clasa I e altă calitate, e mai la începutul cimitirului, e mai vizibil. Clasa a II-a e mai spre jumătatea cimitirului iar clasa a III-a este mai în spate”, a declarat Adrian Semcu, director general SGU Ploiești, pentru Observator.

Acesta spune că de vină ar fi toate celelalte scumpiri lumești: „Aceste scumpiri erau necesare pentru că suntem în 2022 şi din 2019 societatea nu a indexat preţurile cu inflaţia, nici cu manopera, nici cu preţurile celorlalte componente care fac parte din serviciile care le prestăm noi la cimitire”.

Citeste si:
Inflație mai mică, prețuri mai mari. Rata anuală a inflației a...
Inflație mai mică, prețuri...

Oamenii cu venituri mici vor beneficia în continuare de gratuitate, iar pentru localnicii care vor un loc mai bun există și varianta plății în rate.„Şi până acum, şi aia de 1900 preţ vechi şi asta nouă se plăteşte în rate”, a transmis Adrian Semcu, director general SGU Ploiești.

Întrebat în câte rate se poate plăti această sumă, Semcu a spus: „Niciodată n-am stabilit că-s două rate, patru rate, şase rate... Noi suntem înţelegători. În funcţie de veniturile şi posibilităţile celor care vin să concesioneze”.

Nu doar Ploieștiul a crescut taxele pentru odihna veșnică. În urmă cu câteva luni, Consiliul General al Capitalei a decis să mărească tarifele pentru întreținerea locurilor de veci, anume până la 200 de lei pe an pentru cimitirele din categoria I.

Citeste si:
Cumpărături în rate online vs. offline: care este diferența?
Cumpărături în rate online...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 August 2022 - 02 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.