Din cauza valului de decese, în cimitire se lucrează ca pe front. Groparii nu mai fac față, așa că autoritățile sunt nevoite să suplimenteze personalul. Administratorii cimitirului din Oradea oferă salarii duble pentru a atrage muncitori. 3.000 de lei plus bonuri de masă pun pe masă responsabilii; practic, cât câștigă un inginer. În zadar, căci oamenii tot nu se înghesuie la săpat morminte. 

Groparii sunt atrași cu salarii de ingineri. Oamenii tot nu se înghesuie

De câteva zile, în Cimitirul Municipal Rulikowski din Oradea, groparii trebăluiesc la foc continuu. Chiar și așa, muncitorii nu reușesc să sape pe cât ar trebui în această perioadă. Foarte puțini sunt cei care s-au reprofilat, din dorința de a câștiga mai bine.

Zece oameni muncesc în cimitirul din Oradea, iar patru dintre ei sunt angajați recent. Autoritățile locale explică marirea de salarii prin faptul că personalul lipsește și morții nu pot să aștepte.

„Unii pot spune că e un salariu mare pentru un gropar. Da, astăzi, în România, groparii sunt la mare căutare. Trebuie să îi motivăm, să îi facem să vină ca să lucreze. Venitul trebuie să fie atractiv”, Liviu Andrică, director ADP Oradea.

Totuși, încă mai e nevoie de oameni, dar mulți refuză din cauza reputației meseriei. În cazul în care nu mai găsesc lucrători, autoritățile locale nu exclud varianta aducerii unor persoane din țări non-UE.

Morminte săpate cu utilaje la Oradea

Numărul mare de decese din ultima perioadă a făcut ca timpul de așteptare pentru programarea unei înmormântări în Cimitirul Municipal Rulikowski din Oradea să crească. Deși au fost angajați gropari, timpul de așteptare este de o săptămână. Pentru a reduce cât mai mult zilele de răgaz, începând de azi, vor fi atribuite locuri de veci și în parcele noi, unde mormintele vor putea fi săpate și prin intermediul utilajelor.

„În momentul de față, la Cimitirul Municipal Rulikowski, în urma suplimentării personalului angajat pentru săpatul gropilor, timpul de așteptare pentru programarea unei înmormântări este de aproximativ o săptămână. Asta, în condițiile în care numărul înmormântărilor programate este de 10 sau chiar 11 pe zi. La Capela Municipală pot fi depuși doar decedații pentru care s-a făcut programarea înmormântării”, spune Loredana Buz, consilier relații publice ADP Oradea.

Citeste si:
Un gigant finlandez vine în România: Va oferi salarii duble față de...
Un gigant finlandez vine în...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Octombrie 2021 - 11 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.