Emoții mari pentru absolvenții claselor a 12-a care nu au reușit să promoveze examenul de Bacalaureat, căci astăzi începe BAC-ul, sesiunea de toamnă. Programul probelor și când vor fi anunțate rezultatele.

Programul examenului de Bacalaureat, sesiunea de toamnă

La sesiunea de toamnă s-au înscris aproximativ 35.000 de candidați, potrivit Ministerului Educației. Conform datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene, din totalul celor înscrişi, 22.586 de candidaţi provin din promoţia anului 2022, iar 12.237 de candidaţi sunt din promoţiile anterioare. Probele se vor desfăşura în 138 de centre de examen astfel:


  • 16 august - Limba şi literatura română- proba E. a - proba scrisă;

  • 17 august - Proba obligatorie a profilului - proba E. c - proba scrisă;

  • 18 august - Proba la alegere a profilului şi specializării - proba E. d - proba scrisă;

  • 19 august - Limba şi literatura maternă - proba E. b - proba scrisă.

  • Probele de evaluare a competenţelor (lingvistice şi digitale) sunt programate în intervalul 22 - 29 august (cu excepţia zilelor de 27 şi 28 august).

Când vor fi anunțate rezultatele

Afişarea primelor rezultate, în format anonimizat, va avea loc în data de 31 august, până la ora 12.00. Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 12.00 - 18.00, atât în format clasic, cât şi electronic.

Elevii vor completa și o declarație-tip în care se precizează că au luat la cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației este finală și poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Rezultatele finale, după contestații, vor fi comunicate pe 3 septembrie. Probele scrise încep la ora 9.00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8.30.

"Lucrările scrise pot fi elaborate într-un interval de lucru de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru scheme şi desene vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen", a informat ministerul.

Citeste si:
Momente tensionate la America Express. Bianca Adam a început să...
Momente tensionate la America...

Beneficiază de prelungirea timpului de lucru alocat, cu maximum două ore, candidaţii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Judeţeană de Organizare a examenului, în baza procedurii referitoare la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, de auz şi tulburări de neurodezvoltare.

Toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio. Candidaților le este interzis să vorbească între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbeîntre ei foi de lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale.

„Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni", transmite sursa citată.

Citeste si:
Rezultate Evaluare Națională 2023. Notele de la Capacitate au fost...
Rezultate Evaluare Națională...

Nota minimă de promovare, pentru fiecare probă, este 5, iar media finală care trebuie obținută pentru a încheia examenul cu succes este cel puțin 6.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 August 2022 - 09 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.