Turiştii sau localnicii care sunt prinşi că hrănesc urşii aflaţi în zona Lacului Sfânta Ana sau pe drumul de acces vor avea interdicție să viziteze atât lacul, cât şi Tinovul Mohoş, după ce repetatele apeluri ale celor care administrează zona nu au avut niciun rezultat.

Harghita: Intedicție de a mai vizita Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș pentru cei prinși că hrănesc urșii

Directorul Asociaţiei Pro Sfânta Ana, Dósa Elek Levente, a postat, recent, pe pagina sa de Facebook, o înregistrare în care se vede că un urs aflat pe drumul spre Lacul Sfânta Ana sare la o maşină care staţionează în dreptul său.

„Promit că cei pe care îi surprind că hrănesc urşii, pe lângă amenda sosită pe numărul de înmatriculare, din partea mea vor primi în 'dar' interdicţia de a vizita Lacul Sfânta Ana şi Tinovul Mohoş, indiferent că este persoană fizică sau operator turistic!", se arată în postarea lui Dósa Elek Levente.

Acesta a declarat, marți, că înregistrarea respectivă a primit-o de la un turist din Olanda, care a făcut-o de la distanță și presupune că fie ursul a fost momit cu mâncare, fie cineva a întins mâna către el, iar animalul a sărit la mașină, moment în care se aude că cineva țipă.

„Dacă surprind pe cineva că hrăneşte urşii în drum spre Sfânta Ana sau în altă parte şi ajunge la Lacul Sfânta Ana, nu mai permitem accesul pe teritoriul nostru", a reiterat Dósa Elek Levente.

Directorul Asociaţiei Pro Sfânta Ana a completat că a fost nevoit să anunţe autorităţile pentru relocarea unei ursoaice cu pui, după ce, în urmă cu câteva zile, nişte turişti cu un comportament „iresponsabil" au ignorat interdicţia de a face picnic, au mers în pădure şi animalul, atras de mâncare, s-a apropiat de ei şi le-a luat rucsacul.

„Tot un comportament iresponsabil, nu au respectat regula de interdicţie de picnic, s-au băgat în pădure, s-au întins cu pătura şi cu mâncarea şi a venit ursul la ei. (...) Situaţia nu a fost periculoasă, nu a sărit la om, oamenii s-au speriat, au fugit, le-a luat rucsacul şi s-a dus înapoi în pădure. (...) Am anunţat autorităţile, solicităm să intervină pentru relocare, pentru că, din moment ce a ajuns la mâncare de origine umană, începe să devină periculos", a explicat Dósa Elek Levente.

Citeste si:
Stonehenge-ul spaniol a ieșit la lumină din apele secate ale unui...
Stonehenge-ul spaniol a ieșit...

„Devin idioţi în momentul în care văd un urs sau un animal sălbatic chiar oameni inteligenţi”

Acesta a spus cu mâhnire că mai sunt persoane care încearcă să încalce regulile și a subliniat că este nevoie de educație, dat fiind că omul modern și-a pierdut conexiunea cu natura.

În trecut, el a făcut multiple apeluri către turiști să nu hrănească urșii pe care îi întâlnesc la marginea drumului de acces spre Lacul Sfânta Ana, întrucât le fac foarte mult rău acestora, pentru că nu vor mai putea să se descurce singuri în pădure. Totodată, a avertizat de mai multe ori că cei care fac acest lucru se pun în pericol, existând posibilitatea ca animalele sălbatice să îi atace.

„Toate rezervaţiile, toate ariile protejate trebuie să aibă un puternic efect şi de educare. Omul modern s-a rupt complet de natură şi, în esenţă, se vede şi prin prisma situaţiei cu urşii. Devin idioţi în momentul în care văd un urs sau un animal sălbatic chiar oameni inteligenţi. (...)

Citeste si:
Cea mai scăzută temperatură din această iarnă în România. Unde s-a...
Cea mai scăzută temperatură...

Nu ştiu, se entuziasmează prea mult, cred că acesta e cuvântul corect, nu mai gândesc clar şi logic şi ştiu că nu e voie, ştiu că nu e bine, dar ori i se face milă, ori îi dau de mâncare să mai stea 2-3 secunde să iasă fotografia perfectă, ori efectiv se găsesc unii care le dau de mâncare cu bună ştiinţă, ca să stea acolo", a arătat Dósa Elek Levente.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 August 2022 - 10 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.