Chiar dacă vremea extremă din vara acestui an a provocat haos în multe regiuni din Spania, printre efectele secundare ale acestei grave secete s-a numărat un fenomen care a încântat arheologii și nu numai. Cu această ocazie, a ieșit la lumină Stonehenge-ul spaniol din apele secate ale unui lac de acumulare.

Efect surprinzător al secetei: Stonehenge-ul spaniol a ieșit la lumină din apele secate ale unui lac de acumulare

Cunoscut în mod oficial sub denumirea Dolmenele de Guadalperal, dar supranumit „Stonehenge-ul spaniol”, cercul alcătuit din zeci de pietre megalitice se crede că datează din anul 5.000 î.e.n.

Acum, aceste este vizibil în întregime într-unul din marginile barajului Valdecanas, în centrul provinciei Caceres, unde autoritățile spun că nivelul apei a scăzut până la 28% din capacitate.

„Este o surpriză, o oportunitate rară de a putea avea acces la monument”, a transmis arheologul Enrique Cedillo de la Universitatea Complutense din Madrid, unul dintre experţii care se grăbeşte să studieze cercul înainte de a fi acoperit din nou de ape.

Monumentul a fost descoperit de arheologul german Hugo Obermaier în 1926, dar zona a fost inundată în anul 1963, în cadrul unui proiect de dezvoltare rurală din vremea dictaturii lui Francisco Franco. De atunci, Stonehenge-ul spaniol a mai fost vizibil integral doar de patru ori.

Dolmenele sunt pietre aranjate vertical care susţin de obicei o piatră plată. Deşi există multe astfel de construcţii megalitice în diverse locuri din Europa, există foarte puţine informaţii despre cei care le-au ridicat.

Rămăşiţe umane descoperite în perimetrul acestora sau în apropiere au condus la emiterea unei teorii amintite deseori, potrivit căreia aceste construcţii ar fi nişte monumente funerare.

Asociaţiile locale istorice şi de turism au recomandat relocarea pietrelor Guadalperal într-un muzeu sau într-un alt loc, pe un sol uscat. Apariţia acestora este, de asemenea, de bun augur şi pentru Ruben Argentas, proprietarul unei mici afaceri de tururi cu barca. „Dacă dolmenul apare, apare şi turismul pentru dolmen”, a susținut el pentru Reuters.

Citeste si:
Fermierii implicați într-o luptă uriașă cu seceta – mulți investesc...
Fermierii implicați într-o...

Nu există însă niciun avantaj pentru fermierii locali. „Nu a existat suficientă ploaie din primăvară... Nu există apă pentru vite aşa că trebuie să o transportăm noi”, a spus Jose Manuel Comendador. Localnicul Rufino Guinea a afirmat că recolta lui de ardei dulce a fost devastată.

Schimbările climatice au provocat în Peninsula Iberică cea mai gravă secetă din ultimii 1.200 de ani, iar ploile din anotimpul rece sunt aşteptate să se diminueze în continuare, potrivit unui studiu publicat de revista Nature Geoscience.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 August 2022 - 10 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.