Fermele de vaci din România se închid una după alta. Fermierii au recurs la această măsură din cauza creșterii prețurilor la energie, carburant, îngrășăminte și furaje, dar și a secetei.

Efectul secetei: fermele de vaci din România se închid rând pe rând

Liviu Chirea, deținătorul unei ferme de vaci de lapte în Olt, și-a dorit să facă zootehnie la cel mai înalt nivel și a investit în utilaje moderne, sisteme automatizate de muls și monitorizare a vitelor. Performanța dorită a ajuns să-l coste scump, odată cu majorarea terifelor la energie sau a prețului triplu acum al îngrășămintelor chimice, la care se adaugă și costul enorm al carburantului.

„Părerea mea este că acest sector zootehnic din România este distrus aproape spre sută la sută. Preţul de cost al litrului de lapte sigur se dublează”, a conchis fermierul Liviu Chirea, pentru Observator.

Iarna se anunță grea pentru cei care nu și-au pus încă lacătul pe afaceri. Numai pentru asigurarea furajelor cu care își scot animalele din sezonul rece patronii vor fi nevoiți să acopere costuri cu peste 50% mai mari față de anii trecuți.

Oricum, s-a ajuns într-un punct critic, în care cheltuiala depășește câștigul. Costul cu care produc litrul de lapte s-a dublat, iar prețul cu care pot să vândă a crescut cu doar 40%.

În 2021, România a importat cu aproximativ 8% mai mult lapte decât în anul 2020, în timp ce cantitatea de lapte de vacă colectat din fermele de la noi a scăzut cu aproape 1%, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS).

„Pe piaţa europeană preţul laptelui s-a dus către 60 de eurocenți, iar la noi este 40. Să vedem din toamnă dacă procesatorii de lapte sunt deschiși la discuții. Altfel vă pot garanta că prețul cărnii de vită va fi mic, pentru că se vor abatorizare foarte multe animale”, a declarat Liviu Chirea, pentru sursa citată.

Citeste si:
Seceta din Europa crește riscul inflației la alimente. Care sunt...
Seceta din Europa crește...

Împinși de scumpiri, tot mai mulți producători au hotărât să scape de ferme. Pe site-urile de mică publicitate sunt acum zeci de anunțuri cu ferme scoase la vânzare.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 August 2022 - 02 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.