Prima vară din ultimii doi ani în care turiștii pot călători liber oriunde în lume a adus 2 milioane de euro la Bran. Domeniul turismului înflorește din nou odată cu revenirea străinilor în România și obiectivul care a prins viață primul a fost Castelul lui Dracula. De pe urma motorul economiei din zonă profită și patronii, și micii afaceriști.

Turiștii au lăsat 2 milioane de euro la Bran

Străinii au început să ne viziteze din nou țara, fără teamă de restricții. Legenda contelui Dracula atrage turiștii și acum. Înainte de criza sanitară, majoritatea turiștilor de la Bran erau străini. În ultimii doi ani, aceștia s-au lăsat așteptați, dar lucrurile au revenit acum pe făgașul cunoscut, lucru arătat de cifre. Anul trecut, compania care administrează Castelul Bran a avut un profit de mai bine de 2 milioane de euro.

„ În 2020, scăderea, în schimb, a fost bruscă. A fost aproape de prăbușire. Străinii au fost aproape inexistenți. În 2021, procentele s-au reglat ușor. Aveam turiști români undeva spre 60%, iar de anul acesta turiștii străini trec ușor de jumătate și revenim pe trendul pe care eram în 2019”, a declarat Alexandru Prișcu, director Castelul Bran, pentru Kanal D.

Și comercianții care își vând produsele la poalele castelului sunt bucuroși de oaspeți, căci străinii nu pleacă din zonă fără sufeniruri sau mâncăruri tradiționale. „Anul acesta pare-se că este mult mai bine. Așa după cum știți, au fost interdicțiile. Comerțul din jurul castelului a supraviețuit datorită afluxului de turiști”, a spus un comerciant.

Castelul Bran

Castelul Bran se situează la mai puțin de 30 de kilometri de Brașov, pe șoseaua care pornește din vechiul cartier Bartolomeu și leagă Brașovul de Câmpulung. Castelul Bran este construit pe o stâncă, într-un punct cheie din punct de vedere strategic. Acum, în muzeul de patru etaje sunt expuse colecții de mobilier, costume, arme și armuri, iar Domeniul Bran cuprinde și Parcul Regal cu cele două lacuri, Casa de ceai, Casa administratorului și Casa Principesei Ileana.

Citeste si:
Ciolacu: „Trebuie să fie fermi în aplicarea legii. Au toată...
Ciolacu, apel către jandarmii...

În anul 2000, Castelul Bran a fost revendicat de arhiducele Dominic de Habsburg și de surorile sale, Maria Magdalena Holzhausen și Elisabeth Sandhofer, moștenitorii principesei Ileana, de la care castelul fusese în 1948 trecut în proprietatea statului. În luna mai a anului 2006, aceștia au devenit proprietarii castelului și ai domeniului aferent, în urma unei decizii guvernamentale de retrocedare.

Statul român a păstrat administrarea castelului pentru încă 3 ani, până în 18 mai 2009. Înaintea retrocedării, Ministerul Culturii a dispus mutarea colecțiilor care aparțin statului român de la Castelul Bran la Vama Medievală. Pentru a putea redeschide muzeul, familia de Habsburg a remobilat castelul cu obiecte din colecția personală, iar redeschiderea oficială a muzeului s-a realizat la 1 iunie 2009. De la data de 1 iunie 2018, noul sediu al Muzeului Național Bran este găzduit de imobilul din strada Aurel Stoian numărul 14, din Bran.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Iulie 2022 - 12 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.