Se schimbă din nou regulile pe piața imobiliară. Vin taxe și impozite mai mari, de anul viitor, pentru cei care cumpără sau vând locuințe. Este varianta la care se gândește Coaliția de Guvernare pentru a strânge bani la bugetul de stat. Ce spun analiștii?

Taxe și impozite mai mari pentru piața imobiliară

Modificarea Codului fiscal aduce noi reguli pe piața imobiliară. De la 1 ianuarie 2022, aleșii au decis aplicarea unui TVA de 5% pentru locuințele care costă până în 700.000 de lei. Acum, autoritățile vor să schimbe din nou regulile și să micșoreze acest plafon până la 450.000 de lei. Astfel, din 2023, este posibil ca pentru casele care valorează mai mult de 450.000 de lei să plătim un TVA de 19%.

„În acest moment, el ar plăti, la 100.000 de euro, 5.000 de euro TVA. În eventualitatea în care se schimbă înapoi acest plafon, la 450.000 de lei, acest client va trebui să plătească 119.000 de euro, adică 14.000 de euro suplimentar. În condiţiile în care, în mai toate precontractele, preţul este prevăzut ca fiind preţul net plus TVA, TVA-ul în vigoare la data semnării contractului final”, a explicat Daniel Tudor, antreprenor în imobiliare, pentru Observator.

Scutirea de impozit acordată persoanelor fizice la vânzarea de proprietăți imobiliare ar urma să fie, de asemenea, eliminată. Așa se va reveni la sistemul folosit până în 2017.

„Dacă am dobândit proprietatea mai devreme de un an şi o revând, atunci voi plăti un impozit de 3%, pentru că este clar că este un scop speculativ. Sau, dacă am o proprietate deţinută pe mai mult de doi ani, impozitul va fi 1%”, a declarat Adrian Bența, analist fiscal, pentru sursa citată.

Specialiștii imobiliari critică măsurile

Daniel Crainic, specialist imobiliar, a spus că „din nou asistăm la o schimbare a regulilor în timpu jocului, ceea ce denotă instabilitate, lipsă de predictibilitate, lucruri care fac foarte rău economiei. Este o lovitură pentru piaţă o asemenea măsură”.

Citeste si:
Motivul pentru care românii nu-și asigură locuințele la cutremure...
Motivul pentru care românii...

Eduard Uzunov, proprietar agenție imobiliară, e de părere că „toate aceste măsuri care vin să dea în cap pieței imobiliare nu sunt foarte benefice. Sunt niște măsuri care vor să atragă bani la bugetul de stat, dar față de populație nu sunt binevenite”.

Câți bani se vor strânge astfel? Analist: „E discutabil”

„Cât de mulţi bani se vor strânge, aici e foarte discutabil. Dacă va veni o criză economică, aşa cum ne aşteptăm peste câteva luni, una dureroasă, istorică, probabil nu se vor strânge acei bani, întrucât se vor reduce tranzacţiile de vânzare”, a spus Adrian Bența, analist fiscal.

Lista de măsuri din sectorul imobiliar nu a fost încă stabilită. Prevederile finale ar urma să fie anunțate și adoptate în curând.

Citeste si:
Scade numărul tranzacțiilor imobiliare, scad și prețurile locuințelor
Scade numărul tranzacțiilor...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Iunie 2022 - 02 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.