Taxe și impozite mai mari pentru piața imobiliară
Modificarea Codului fiscal aduce noi reguli pe piața imobiliară. De la 1 ianuarie 2022, aleșii au decis aplicarea unui TVA de 5% pentru locuințele care costă până în 700.000 de lei. Acum, autoritățile vor să schimbe din nou regulile și să micșoreze acest plafon până la 450.000 de lei. Astfel, din 2023, este posibil ca pentru casele care valorează mai mult de 450.000 de lei să plătim un TVA de 19%.
„În acest moment, el ar plăti, la 100.000 de euro, 5.000 de euro TVA. În eventualitatea în care se schimbă înapoi acest plafon, la 450.000 de lei, acest client va trebui să plătească 119.000 de euro, adică 14.000 de euro suplimentar. În condiţiile în care, în mai toate precontractele, preţul este prevăzut ca fiind preţul net plus TVA, TVA-ul în vigoare la data semnării contractului final”, a explicat Daniel Tudor, antreprenor în imobiliare, pentru Observator.
Scutirea de impozit acordată persoanelor fizice la vânzarea de proprietăți imobiliare ar urma să fie, de asemenea, eliminată. Așa se va reveni la sistemul folosit până în 2017.
„Dacă am dobândit proprietatea mai devreme de un an şi o revând, atunci voi plăti un impozit de 3%, pentru că este clar că este un scop speculativ. Sau, dacă am o proprietate deţinută pe mai mult de doi ani, impozitul va fi 1%”, a declarat Adrian Bența, analist fiscal, pentru sursa citată.
Specialiștii imobiliari critică măsurile
Daniel Crainic, specialist imobiliar, a spus că „din nou asistăm la o schimbare a regulilor în timpu jocului, ceea ce denotă instabilitate, lipsă de predictibilitate, lucruri care fac foarte rău economiei. Este o lovitură pentru piaţă o asemenea măsură”.
Scade numărul tranzacțiilor imobiliare, scad și prețurile locuințelor

Eduard Uzunov, proprietar agenție imobiliară, e de părere că „toate aceste măsuri care vin să dea în cap pieței imobiliare nu sunt foarte benefice. Sunt niște măsuri care vor să atragă bani la bugetul de stat, dar față de populație nu sunt binevenite”.
Câți bani se vor strânge astfel? Analist: „E discutabil”
„Cât de mulţi bani se vor strânge, aici e foarte discutabil. Dacă va veni o criză economică, aşa cum ne aşteptăm peste câteva luni, una dureroasă, istorică, probabil nu se vor strânge acei bani, întrucât se vor reduce tranzacţiile de vânzare”, a spus Adrian Bența, analist fiscal.
Lista de măsuri din sectorul imobiliar nu a fost încă stabilită. Prevederile finale ar urma să fie anunțate și adoptate în curând.
Câte locuințe sunt în construcție în București și în împrejurimi

Despre autor:

Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Tu ce faci cu telefonul tău la finalul vieții lui?
Sursa: green.start-up.ro
-
Vintruvian Estates preia Cramele Mennini și Histria
Sursa: retail.ro
-
Întreabă Orice: Sebastian Burduja răspunde întrebărillor comunității start-up.ro
Sursa: start-up.ro
-
Am închis capitole din viața mea pentru a mă putea bucura de prezent
Sursa: garbo.ro
-
Tehnologiile low-code susțin transformarea digitală
Sursa: futurebanking.ro
-
10 Cărți minunate pentru copii și emoțiile lor
Sursa: kudika.ro
-
IGSU dezminte o informare care circulă pe WhatsApp: instituția neagă o...
Sursa: wall-street.ro