Tranzacții imobiliare mai puține, prețuri mai mici la locuințe. Devoltatorii sunt îngrijorați, iar analiștii trag semnale de alarmă, căci inflația, creșterea dobânzilor la creditare și războiul din Ucraina îi fac pe mulți potențiali cumpărători să renunța la visul de a deveni proprietari. Iată care sunt cele mai ieftine și cele mai scumpe zone din București plus costul pe metrul pătrat.

Scad prețurile locuințelor. Zone scumpe vs. zone ieftine din București

Prețul apartamentelor au crescut în București, cât și în celelalte mari orașe din România, până când au depășit puterea de cumpărare a multor români dornici de a se muta într-o locuință nouă. Dacă la finalul pandemiei lucrurile păreau că s-au poziționat pe o direcție, Rusia a invadat Ucraina, iar inflația de aproape 15% la care s-a ajuns au pus din nou piedică în calea tranzacțiilor. Astfel, viitorul imobiliarelor este acum incert.

„Vin în această perioadă ratele de dobândă ridicate care reduc apetitul de a cumpăra pe credit. Preţurile rămân ridicate, dar pe tranzacţii mai puţine", a explicat Adrian Codârlaşu, CFA România, pentru Observator.

În Capitală, în cele mai accesibile zone, prețul pe metrul pătrat construit a ajuns la 1.100 de euro. În zonele scumpe, costul sare de 4.000 de euro pe metrul pătrat. Anul trecut, apartamentele noi erau mai ieftine cu 10 sau chiar 14%. Câteva analize de piață arată că, în luna mai, prețurile din București au înregistrat o scădere de 5,2%.

În zona Ghencea se vând printre cele mai ieftine locuințe din capitala României. Acolo, cât și în Pantelimon, prețurile pe metrul pătrat ajung la 1.200 de euro. În Drumul Taberei sau în Berceni, acestea urcă până la 1.400 de euro.

În zonele exclusiviste, anume Dorobanți, Tineretului, Ștefan cel Mare, Aviației și Floreasca, apartamentele se vând la prețuri cuprinse între 2.300 și 5.000 de euro pe metrul pătrat.

Citeste si:
Dan Negru, șoc într-un supermarket din București: Prețul...
Dan Negru, șoc într-un...

Perspectivele analiștilor

„O stagnare, da. Este posibilă. Va depinde cu economia în viitor. Într-o economie care creşte preţurile pot stagna, dar mi-e greu să cred că vor scădea. În cazul unei recesiuni, da. Atunci vom putea vedea şi scăderi de preţuri", a spus Adrian Codârlaşu, CFA România.

„În calitate de dezvoltator, dacă nu reuşeşti să vinzi cu cât ai construit plus un profit nu are sens să vinzi şi atunci nu au de ce să scadă cu adevărat. Dar are sens să fie o stagnare, pentru că numărul clienţilor este din ce în ce mai mic”, a precizat Alexandru Adam, broker imobiliar.

Banca Ceantrală Europeană a arătat, într-un raport recent, că prețurile locuințelor din zona euro sunt supraevaluate cu aproape 15%, în comparație cu producția economică globală și cu chiriile. Specialiștii estimează o scădere cu 1% a prețurilor pentru fiecare creștere de 0,1% a ratelor la creditele ipotecare.

Citeste si:
reConstruct Forum 2023: Cât mai avem de așteptat până când...
reConstruct Forum 2023: Cât...

Cele mai ieftine zone din București


  • Imobiliare Bucureşti. Preţuri Ghencea: 1.100 euro/mp

  • Imobiliare Bucureşti. Preţuri Giulești: 1.219 euro/mp

  • Imobiliare Bucureşti. Preţuri Pantelimon: 1.258 euro/mp

  • Imobiliare Bucureşti. Preţuri Drumul Taberei: 1.379 euro/mp

  • Imobiliare Bucureşti. Preţuri Berceni: 1.385 euro/mp

Cele mai scumpe zone din Bucureşti


  • Imobiliare Bucureşti. Preţuri Dorobanți: 2.361 euro/mp

  • Imobiliare Bucureşti. Preţuri Tineretului: 2.376 euro/mp

  • Imobiliare Bucureşti. Preţuri Ștefan cel Mare: 2.653 euro/mp

  • Imobiliare Bucureşti. Preţuri Aviației: 3.411 euro/ mp

  • Imobiliare Bucureşti. Preţuri Floreasca: 4.425 euro/mp


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Iunie 2022 - 02 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.