Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis, luni, achitarea definitivă a fostului președinte al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, într-un dosar în care a fost acuzat de abuz în serviciu și complicitate la uzurparea calității oficiale în legătură cu menţinerea în funcţie a unui senator incompatibil.

Tăriceanu a fost achitat definitiv pentru abuz în serviciu

Tăriceanu a fost trimis în judecată în decembrie 2022 de către Parchetul General, fiind acuzat că nu ar fi constatat și nu ar fi supus la vot în plenul Senatului anularea mandatului de senator al lui Cristian Marciu, chiar dacă acesta avea o decizie definitivă dată de judecători prin care nu mai avea voie să ocupe o funcție publică.

"Respinge, ca nefondate, apelurile formulate Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi apelantul parte civilă Matei Cristian împotriva sentinţei penale nr. 633 din 7 decembrie 2021 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală în dosarul 3297/1/2020. Obligă apelantul parte civilă Matei Cristian să-i plătească inculpatului Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu suma de 5.950 lei cu titlu de cheltuieli judiciare efectuate în cauză, reprezentând onorariul parţial al apărătorului ales", se arată în minuta deciziei.

În primă instanţă, Tăriceanu şi Cristian Marciu au fost achitaţi de trei judecători de la ICCJ, după ce chiar procurorul de şedinţă desemnat pentru acest caz, Irina Kuglay, a cerut achitarea din cauza că textele de lege pe baza cărora Tăriceanu a fost trimis în judecată erau destul de confuze. Procurorul Irina Kuglay a luat această decizie fără a se consulta cu procurorii s-au ocupat de ancheta acestui caz. Prin urmare, Parchetul General a făcut apel.

Potrivit Parchetului General, în conformitate cu Legea nr. 176/2010, Cristian Marciu se afla în stare de incompatibilitate cu funcţia de senator (avea interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică timp de 3 ani începând din 4 martie 2015, când decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal a rămas definitivă şi irevocabilă). Marciu ar fi folosit calitatea de senator fără drept. Acesta a completat acte care implică exerciţiul autorităţii de stat, a participat la şedinţele Senatului, a făcut parte din comisiile permanente şi speciale ale Senatului, a avut iniţiative legislative, a votat proiecte de acte normative. În concluzie, Marciu a continuat să activeze în calitate de senator, chiar dacă legea i-a interzis acest lucru.

Citeste si:
Ligia Deca, acuzată de abuz în serviciu
Ligia Deca, acuzată de abuz...

Tăriceanu, anchetat în alte două dosare

În cazul lui Călin Popescu-Tăriceanu, procurorii au menționat că în perioada 2 martie 2017 - 2 septembrie 2019, în exercitarea atribuţiilor de serviciu specifice unei funcţii de conducere în cadrul Senatului, prin necompletarea actelor care afirmă încetarea mandatului de senator al lui Marciu (contrar disp. art. 7 alin. 4 rap. la alin.1lit. (e) comb. cu alin. 2 lit. (c) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor) şi nesupunerea votului Plenului Senatului pentru adoptarea unei hotărâri de vacantare a locului de senator în cauză, "a cauzat vătămarea drepturilor persoanei care în urma alegerilor parlamentare din data de 11 decembrie 2016 a ocupat pe buletinul de vot pentru funcţia desenator poziţia următoare".

Citeste si:
Primarul din Iași, Mihai Chirica, 60 de zile sub control judiciar...
Primarul din Iași, Mihai...

Magistrații menționau că prin neîndeplinirea obligațiilor, se înțelege că Tăriceanu l-a ajutat pe Cristian Marciu să continuă să se folosească de calitatea oficială de senator fără drept. În acest caz, Tăriceanu a fost audiat de procurori în luna martie 2020. Oficialul a declarat atunci că ancheta Parchetului este neconstituţională şi nelegală, pentru că parlamentarii nu pot fi acuzaţi de abuz în serviciu, deoarece ei nu dețin atribuţii de funcţionari.

Tăriceanu mai este implicat într-un dosar la Instanţa supremă, în care este cercetat pentru că ar fi încasat o mită în valoare de 800.000 de dolari în dosarul licenţelor Microsoft. Totodată, fostul lider al Senatului a mai fost implicat şi într-un dosar cu privire la retrocedarea frauduloasă a Fermei Băneasa, în care a fost acuzat de mărturie mincinoasă.

Citeste si:
Primarul din Otopeni a fost arestat la domiciliu pentru 30 de zile
Primarul din Otopeni, Silviu...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Iunie 2022 - 03 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.