Primarul orașului Otopeni, Silviu Constantin Gheorghe, a fost reținut miercuri de către procurorii DNA pentru abuz în serviciu în formă continuată. Prejudiciul ar fi de 35 de milioane de lei și ar proveni din plata unor lucrări achitate de primărie care așa și nu au mai fost executate. Joi, Tribunalul București a decis ca primarul de Otopeni să fie plasat sub arest la domiciliu timp de 30 de zile. Decizia însă nu este definitivă.

Primarul de Otopeni, în arest la domiciliu pentru 30 de zile

Primarul de Otopeni, Silviu Constantin Gheorghe, a fost reținut la domiciliu pentru 30 de zile fiind acuzat de abuz în serviciu în formă continuată. Împreună cu acesta au fost reținuți și alți funcționari publici din primărie și încă trei oameni de afaceri. Silviu Constantin Gheorghe este unul dintre cei mai longevivi primari din România, fiind la cârma orașului Otopeni de mai bine de 25 de ani.

Procurorii DNA îl acuză pe Silviu Constantin Gheorghe că ar fi achitat din banii primăriei niște lucrări fictive în valoare de 35 de milioane de lei. DNA a solicitat ca primarul să fie arestat preventiv la domiciliu.

Comunicatul integral al DNA:

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 802/VIII/3 din 13 septembrie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 14 septembrie 2022, a inculpaților:

GHEORGHE CONSTANTIN SILVIU, primar al orașului Otopeni, județul Ilfov Otopeni și ordonator principal de credite, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,

VLAD CONSTANTIN, la data faptei director executiv în cadrul Primăriei orașului Otopeni, județul Ilfov și persoană desemnată cu acordarea vizei de control financiar preventiv, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.

De asemenea, a mai fost dispusă efectuarea urmăririi penale față de suspecții:

Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

ȘTEFAN BOGDAN IONEL, la data faptei de inspector la Compartimentul Investiții și Achiziții Publice din cadrul Primăriei orașului Otopeni, județul Ilfov, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

Patru persoane fizice (un diriginte de șantier și trei oameni de afaceri), pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2011-2017, în contextul derulării unui contract de proiectare și execuție de lucrări pentru obiectivul de investiție „Infrastructura de bază în orașul Otopeni” (Faza I de lucrări – Cartier Ferme), încheiat între Primăria Orașului Otopeni și o societate comercială administrată de doi dintre oamenii de afaceri, cercetați în prezenta cauză, edilul Gheorghe Constantin Silviu și directorul executiv Vlad Constantin, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară și ar fi acceptat la plată și achitat în mod nelegal suma totală de 35.916.006 lei, din care:

Citeste si:
Andrew și Tristan Tate, prima ieșire din arestul la domiciliu....
Andrew și Tristan Tate, prima...
  • 25.421.080 lei reprezentând inițial cheltuieli nejustificate pentru materiale pe care în realitate executantul nu le-a achiziționat. Ulterior, pentru a se justifica într-un fel plățile nelegale, ar fi fost întocmită o situație de lucrări (organizare de șantier deși în acea fază nu erau prevăzute astfel de lucrări) cu o valoare identică, prin care s-ar fi creat doar aparența unei compensări între valoarea ”stornată” a ”procurării materialelor”, de 25.421.080 lei, cu o valoare asemănătoare, a unor lucrări de organizare de șantier, care în realitate nu au fost realizate.
  • 10.494.926 lei reprezentând costuri de finanțare, aferente cheltuielilor menționate mai sus.

În demersurile lor, inculpații Gheorghe Constantin Silviu și Vlad Constantin ar fi beneficiat de ajutorul celorlalte persoane cercetate în cauză care fie ar fi întocmit sau semnat diverse documente (acte adiționale, centralizator al lucrărilor, devize cu situația lucrărilor privind organizarea de șantier, etc.), fie ar fi pus la dispoziția funcționarilor diferite înscrisuri (facturi, devize, etc.) care să justifice efectuarea plăților nelegale.

Citeste si:
DNA verifică averea lui Dumitru Buzatu
DNA verifică averea lui...

Celor șapte persoane, suspecți și inculpați, li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 și 309 Cod de procedură penală.
La data de 15 septembrie 2022, inculpații Gheorghe Constantin Silviu și Vlad Constantin urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Septembrie 2022 - 02 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.