Primarul orașului Iași, Mihai Chirica, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile și este cercetat ca inculpat într-un dosar penal pentru abuz în serviciu și uzurpare. Atât el, cât și alți subalterni cu funcții de conducere au fost săltați miercuri de mascați și duși la audieri. Împreună cu ei, parte din dosar este și un celebru dezvoltator imobiliar din Iași, care a fost acuzat că a făcut diverse manevre ca să nu plătească taxe și impozite. Prejudiciul total depășește 12 milioane de euro.

Primarul Iașiului, Mihai Chirica, sub control judiciar pentru 60 de zile

Mihai Chirica a ieșit cu zâmbetul pe buze, miercuri dimineață, de la percheziții. La scurt timp a aflat că este suspect într-un nou dosar de corupție. La șapte ore distanță de la momentul în care a fost luat din primărie, edilul și fostul viceprimar Gabriel Harabagiu au fost aduși la sediul DIICOT pentru a da declarații.

El poate rămâne în continuare în Primărie, în pofida controlului judiciar, însă are două interdicții: să nu ia legătura cu membrii Biroului de Urbanism și să nu părăsească țara. Ancheta îl vizează și pe Cristin Zămosteanu, important dezvoltator din oraș care ar fi construit și vândut mai multe blocuri fără să plătească taxe și impozite.

„S-a extins, ca să spunem aşa, cazul din 2020 al domnului Zămoşteanu. Bineînţeles, tot pe probeleme legate de urbanism, acelaşi blestem care urmăreşte de multă vreme siguranţa din Iaşi. Mi s-a adus calitatea de suspect şi apoi cea de inculpat în acest dosar”, a declarat Mihai Chirica, primar Iași.

„În toate dosarele în care a fost chemat a furnizat declaraţii, nu s-a prevalat vreodată dreptul la tăcere”, a spus Daniel Atasiei, avocat, conform Observator.

În total, 30 de persoane au fost audiate în dosar. Este vorba despre funcționari publici, dezvoltatori imobiliari și un fost viceprimar.

Mihai Chirica a mai avut probleme cu legea

În luna februarie a anului 2022, procurorii l-au acuzat pe Mihai Chirica de fals, după ce a semnat intabularea unui bloc cu mai multe niveluri față de cele prevăzute în autorizație. În alt dosar a fost acuzat de abuz în serviciu pentru că a cedat un teren al Primăriei unui om de afaceri din Iași.

Citeste si:
Ana Morodan, primele declarații după ce a fost prinsă conducând...
Ana Morodan, primele...

În locul unei pensiuni, acesta a ridicat un bloc de locuințe. De asemenea, oficialul a fost interogat și pentru un schimb de terenuri, dar și pentru achiziția unor autoturisme.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Decembrie 2022 - 12 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.