România ar putea ajunge mai aproape de independență energetică doar dacă își îndreaptă atenția spre terenurile degradate, care ar putea fi cultivate cu arbori energetici. Biomasa este o resursă profitabilă de energie alternativă, neexploatată suficient și de două ori mai ieftină decât cărbunii, care poate genera venituri de 200 de euro/ha.

Sursa neexploatată suficient care ar putea aduce România mai aproape de independența energetică

Pe miile de hectare din localitatea Giuvăz, județul Timiș, cresc plopi energetici. Zona a devenit „nava-mamă” a producerii de biomasă din România.

„În spate avem o plantaţie din 2017, decembrie, are dimensiuni de peste 12, 13 metri, iar aici avem practic noul plop”, a declarat Alexander Degianski, tânăr fermier cu studii avansate în domeniul energiei, care reprezintă o companie ce se ocupă, printre altele, de cultivarea biomasei.

Întrebat de jurnaliștii de la Observator în cât timp a ajuns așa, el a răspuns „trei săptămâni jumătate, o lună maximum”. Culturile de plopi energetici sunt profitabile și pot genera venituri de 2000 de euro la hectar, la fiecare 4-5 ani. Acestea nu doar că valorifică terenurile degradate, dar absorb excesul de substanţe şi pesticide. În plus, sunt și o barieră împotriva vânturilor și a zăpezilor.

Un teren degradat și imposibil de utilizat în agricultură reprezintă mediul propice pentru plopul energetic. De pildă, un arbore de acest gen, plantat în ianuarie 2022, va avea anul viitor peste trei metri.


  • În România sunt peste două milioane de hectare greu de folosit în agricultură.

  • De biomasă pot profita și consumatorii casnici.

  • Producția obținută de pe 20 de hectare de teren poate asigura încălzirea a 50 de locuințe timp de un an.

„Avem 2 milioane de hectare în România, oficial, care sunt supuse degradării sau sunt neproductive. Un calcul bine făcut pe aceste 2 milioane de hectare, din punct de vedere teoretic, s-ar putea asigura 30% din necesarul de energie al României”, a explicat Degianski.

Fermier: „S-ar putea să fim, din nou, în clasa a doua a trenului, nu o să urcăm în clasa întâi”

Biomasa poate fi un loz câștigător pentru marii consumatori industriali, mai ales pentru că este de două ori mai ieftină decât cărbunii și nu mai sunt necesare nici certificatele verzi. Cu toate acestea, birocrația trage și aici dorințele pe dreapta.

Citeste si:
Tot mai multe licee din ţară devin independente energetic
Tot mai multe licee din ţară...

În vestul teritoriului cresc un milion de arbori energetici, însă actele îi descurajează pe cei interesați. Mai mult, la un moment dat, astfel de plantații erau interzise.

Fermierul Degianski este pozitiv și crede că acest trend va prinde, dar nu în primul tren, ci în al doilea. „Eu sunt convins că acest trend va prinde, dar s-ar putea să fim, din nou, în clasa a doua a trenului, nu o să urcăm în clasa întâi, pentru că, repet, ca să beneficiezi de avantajul acestor plantaţii trebuie să îţi planifici următorii 5 ani de zile ca o cheltuială, nu ca şi o sursă de venit”.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Iunie 2022 - 10 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.