Din ce în ce mai multe licee din România aleg să devină independente energetic. Se preconizează că în acest an, România va avea parte de o iarnă grea, respectiv va fi încercată și de o criză energetică și nu doar. Astfel, autoritățile locale și directorii unităților de învățământ din Constanța au decis să recurgă la măsuri de rezervă pentru sezonul rece.

Mai multe licee din România recurg la panouri solare pentru energie

Liceele din Constanța au decis să instaleze pe acoperișurile clădirilor panouri fotovoltaice care asigură aproape întregul consum al instituției, iar astfel facturile la energia electrică sunt minime. Liceul Mihai Eminescu din Constanţa este unul dintre liceele din județ care a decis să instaleze panouri fotovoltaice. Peste acoperișul liceului se regăsesc peste 50 de panouri. Acestea au o capacitate de 15 KW.

"Am o factură din februarie cu o valoare de 6925 de lei, iar acum am o factură din septembrie cu un sold de 5 lei", a spus Bianca Ibadula, directorul liceului Mihai Eminescu din Constanţa.

Există și cazuri în care panourile emit energie atât pentru producerea curentului electric, cât și pentru apă caldă și căldură. Un astfel de sistem îl are un liceu din Năvodari. Primăria orașului a investit 10 milioane de lei în acest proiect, bani europeni, pentru eficientizarea energetică a școlii. Pereții instituției sunt izolați, ușile și ferestrele au fost schimbate, iar pe acoperiș au fost montate 70 de panouri solare care stochează energie și reduc semnificativ facturile școlii.

"Panourile fotovoltaice de pe liceu ne-au ajutat să scădem factura cu aproximativ 40% la curentul eletcric, iar cele de la Sala de Sport ne ajută pentru apa caldă pe care o furnizează copiilor", explică Roxana Filip, director liceul Lazăr Edeleanu din Navodări.

De asemenea, panourile acumulează energie pentru zilele noroase, când panourile nu pot stoca atât de mult curent ca în zilele cu soare. După ce cele două licee au implementat acest model de a economisi energie și alte instituții de învățământ au recurs la o asemenea tehnică. Chiar dacă investiția este una costisitoare la început, merită din plin după.

Comisia Europeană a anunțat că toate clădirile publice noi vor fi obligate să folosească energia solară până în 2030, iar clădirile existente să fie transformate în clădiri cu emisii zero până în 2050.

Citeste si:
Cum să îți îmbunătățești casa prin soluții sustenabile
Cum să îți îmbunătățești casa...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Octombrie 2022 - 01 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.