Tot mai mulți tineri aleg să nu facă studii superioare după finisarea liceului. Acum nu mai e cazul să ne facem griji că fără o diplomă de licență nu vom găsi un loc de muncă. O carieră de succes cu un salariu decent se poate realiza și fără o facultate. Iată o listă de 5 meserii care nu necesită studii superioare și care sunt destul de bine plătite. Care ți-e pe plac mai mult?

Cele mai plătite meserii fără studii superioare. Frizer

Meseria de frizer este extrem de populară și tot mai des practicată de tinerii care își doresc un venit în plus și nu doar. Există persoane care realizează că au un talent aparte în această sferă, însă nu își doresc să urmeze o facultate. Pentru această meserie sunt necesare cursuri de bază, profesionale și multă practică.

În ultimii ani, salariile pentru frizeri sau harstyliști au crescut considerabil. Cu multă muncă și dăruință, în doar câțiva ani poți ajunge la un salariu de până la 6.000 lei.

Un curs de frizerie durează între 1 și 3 luni, iar după susținerea acestui curs vei putea începe să muncești. Mulți cursanți încep să lucreze ca ucenici, fără salariu pentru a căpăta experiență, după care vor căuta un loc din care vor putea învăța și mai multe.

Ospătar

Meseria de ospătar este întâlnită la fiecare colț de stradă. Domeniul HoReCa este mereu în căutare de personal, în special de ospătari. Pentru această meserie trebuie să fii amabil, optimist și mereu cu zâmbetul pe buze chiar dacă uneori nu ai starea necesară.

Pentru meseria de ospătar poți face un curs de specialitate, însă majoritatea persoanelor reușesc să se angajeze din prima și să învețe meseria în proces de lucru. Salariul unui ospătar nu este unul foarte mare, însă pe lângă acesta mai este și câștigurile din bacșișuri. Salariile diferă în funcție de locația în care activezi.

Crupier

Crupierul sau dealer de cazino este o altă meserie pe care o poți practica fără studii superioare. Pentru acest job ai de dexteritate, spirit de observație bine dezvoltat și o minte ageră. Este nevoie de un curs de pregătire care nu este acreditat.

Citeste si:
4 trucuri pe care orice fotograf începător ar trebui să le știe
4 trucuri pe care orice...

Salariul de început al unui crupier este între 2500 și 3000 lei. Acesta va crește în timp, căpătând experiență. La salariu se mai adună și bacșișul cu bonusurile.

Fotograf

Persoanele care sunt pasionate de artă, sunt creative și iubesc să mânuiască un aparat foto, meseria de fotograf este soluția perfectă. De la un hobby poate ajunge la o carieră de succes. În calitate de fotograf ai o mulțime de opțiuni: te poți specializa pe fotografia de eveniment (nunți, botezuri, conferințe, etc,), de produs, de portrete, de turism, etc. Pentru a deveni fotograf trebuie să urmezi un curs acreditat sau poți învăța de unul singur.

La începutul carierei de fotograf vei avea nevoie de o investiție ceva mai mare pentru procurarea unui aparat foto profesional, obiective, lumini și alte accesorii necesare pentru sesiunile foto. Toate acestea ajung să coste câteva mii de euro.

Citeste si:
Rapperul Jay-Z a dat în judecată un fotograf. Care a fost motivul
Rapperul Jay-Z a dat în...

Însoțitor de bord / stewardesă

O altă meserie care nu necesită studii superioare, însă este destul de bănoasă este meseria de însoțitor de bord sau stewardesă. Aceasta este probabil cea mai bine plătită meserie dintre cele cinci, însă necesită cea mai multă pregătire și răbdare.

Salariul începător al unui însoțitor de bord pornește de la cel puțin o mie de euro pe lună și poate crește foarte rapid, în funcție de străduința și munca persoanei. Singurul minus în această meserie este că mai mereu vei fi plecat de acasă, chiar și de sărbători.

Cursurile sunt oferite de obicei gratuit de către compania aeriană, singura condiție fiind să lucrezi pentru ei o perioadă stabilită în prealabil după finalizarea cursurilor.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Iunie 2022 - 06 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.