Fotografiatul și fotografia apar frecvent în pasiunile pe care le au oamenii. Oferind experiențe și amintiri de neuitat, vei putea surprinde întotdeauna cele mai bune poze cu un aparat foto bun, dar și cu mult antrenament, experiență, timp și devotament. Descoperirea unui hobby îți poate schimba stilul de viață și modul în care percepi lumea din jurul tău, iar fotografia va face cu siguranță acest lucru, bucurându-te deci de noi perspective, de distracție, oameni noi și voie bună!

Dacă ești la început de drum și vrei să avansezi cât mai repede cu tehnicile pentru fotografiat, indiferent dacă alegi să capturezi portrete, peisaje naturale sau urbane, animale, concerte, evenimente sau alte ocazii speciale, atunci ține cont de cele 4 trucuri pe care trebuie să le știi!

Nu începe călătoria foto fără accesoriile esențiale

Deoarece ești la început și vrei să testezi mai multe tipuri de fotografie: portret, natural, wide-angle, top view, de produs etc, este important să ai la dispoziție o varietate de accesorii și periferice. Așadar, iată ce trebuie să se afle în geanta cu echipamentul și aparatul foto:

Obiectivele. Fiecare obiectiv îndeplinește o anumită nevoie a fotografului. Printre cele mai populare sunt cele cu unghi larg, obiectivul de kit ce vine împreună cu camera foto, obiectivul tele și cel superzoom, cât și obiectivul macro.

Trepiedul. Indiferent dacă urmează să participi la o ședință foto de portret, eveniment sau peisaj static, un trepied este întotdeauna bine-venit. Cu atât mai mult, dacă îți face plăcere să faci self photos, atunci ia cu tine și un selfie stick.

Luminile. Luminile pot îndepărta umbrele nedorite și oferă dinamism fotografiei. Încearcă să ai în dotare: lampă circulară, lămpi LED, monoblocuri LED, blițurile pentru aparatele foto, declanșatoarele, dar și alte accesorii și stativele aferente.

Carduri de memorie. Nu pleca la drum fără cel puțin un card de memorie de rezervă. În caz contrar vei fi nevoit să ștergi din fotografiile pe care tocmai le-ai realizat.

Bateria externă sau acumulatori. Chiar dacă participi la o sesiune foto de studio sau în aer liber, bateria externă sau acumulatorii de rezervă pentru aparat nu ar trebui să lipsească!

Citeste si:
5 cele mai bine plătite meserii pentru care nu ai nevoie de studii...
5 cele mai bine plătite...

Trage întotdeauna în format .RAW

Formatul .RAW al fotografiilor oferă acestora un aspect natural, foarte asemănător cu realitatea, având în vedere contrastul culorilor, luminozitatea, saturația etc. Așadar, vei putea obține fotografii calitative pe care apoi să le transformi în fișierele dorite, precum .jpeg.

Vei putea corecta supraexpunerea sau subexpunerea din poze, balansul de alb, noise-ul etc și, nu în ultimul rând, vei obține print-uri mai bune. Cu toate acestea, formatul .RAW necesită aptitudini de editare foto și mai mult spațiu de depozitare în calculator, Cloud virtual sau pe un dispozitiv extern.

Fotografiază din mai multe unghiuri

Chiar dacă ai făcut câteva poze și deja ești mulțumit de ceea ce ai realizat, continuă să fotografiezi persoana, obiectul sau fenomenul respectiv din mai multe unghiuri, cu setări diferite și obiective schimbate. În acest fel vei exersa mai bine aptitudinile tale și vei ajunge mai repede la nivelul la care-ți dorești. Cu atât mai mult, vei avea mai multe poze din care poți alege ulterior!

Citeste si:
Cum i-a apărut Nosfe în vis soției sale: „Mă agăţ de aceste lucruri...
Cum i-a apărut Nosfe în vis...

Ai grijă la compoziție și încadrare

Poți fotografia fie un singur punct de interes, precum un portrait cu fundal încețoșat (blurry), fie un cadru cu mai multe elemente interesante. Indiferent de tipul de imagine realizat, asigură-te că încadrarea este făcută corect. Trebuie să se creeze o armonie între fundal și punctele forte ale pozei. Mai mult, fii sigur că elementul central nu se află pe marginile pozei.

Fotografiatul îți va oferi momente unice în viață, însă amintiri ce vor rămâne întipărite pe hârtie, local la tine în calculator, pe Cloud sau chiar în rețelele de social media pentru o perioadă îndelungată de timp. Nimeni nu s-a născut învățat, așa că ține cont de sfaturile practice și trucurile oferite și devin-o un fotograf apreciat de publicul larg!

Citeste si:
Camera copilului - trei lucruri de care trebuie să ții cont când o...
Camera copilului - trei...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Iunie 2022 - 10 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.