Social 19 Mai 2022 09:11 de Alexandra Chivu
Războiul din Ucraina ridică semne de întrebare întemeiate cu privire la siguranța întregii Europe, dat fiind că se desfășoară cu o violență greu de imaginat pentru secolul XXI. Securitatea din estul continentului pare să atârne de un fir de ață, astfel că NATO a mobilizat în România un batalion „vârf de lance”, care se află acum la Cincu, în județul Brașov, cât și la Baza Mihail Kogălniceanu. Vincent Minguet, comandantul trupelor NATO din România, a vorbit într-o conferință de presă despre misiunea batalionului NATO și „cel mai negru scenariu”, anume probabilitatea ca noi să devenim ținta rușilor. „Una dintre greșelile pe care le-aș putea face ar fi să interpretez greșit situația de peste graniță”, a afirmat cadrul militar. 

Care e posibilitatea ca Rusia să atace România. Comandantul trupelor NATO din țara noastră a vorbit despre „cel mai negru scenariu”

Suntem într-un context diplomatic și militar nesigur, mai cu seamă cu cât, săptămâna precedentă, Ministerul de Externe de la Moscova a atacat România pentru „încercările de a pune pe seama Rusiei vina pentru crime de război din Ucraina”.

Ambasadorul României în Rusia, Cristian Istrate, a fost convocat la sediul Ministerului rus de Externe, unde i s-a transmis o notă privind declararea a zece angajaţi ai misiunii diplomatice române la Moscova „personae non gratae", conform unui comunicat al MAE rus publicat pe pagina sa oficială.

În plan principal acum rămâne Ucraina, unde războiul pare departe de a fi stins, iar speranța de pace îngropată în negocieri neconcludente. Se fac eforturi internaționale pentru a nu inflama criza de securitate din Europa de Est. NATO e gardian și România ia parte la planurile sale, găzduind 800 de soldați mobilizați pe teritoriul nostru de la începutul lunii martie.

Colonelul Vincent Minguet, comandantul grupului tactic al Alianței Nord-Atlantice din România, a prezentat principalele obiective ale misiunii batalionului, dar şi opinia sa cu privire la evoluţia conflictului Rusia - Ucraina, cu referire directă la ţara noastră.

Planurile trupelor NATO

Comandantul trupelor NATO din România a declarat că scopul batalionului dislocat aici la începutul lunii martie este de a oferi asigurări de securitate populației și de a consolida forțele armate. „Acum situaţia e alta şi, deşi aş spune că siguranţa nu este un motiv de îngrijorare pentru România, ne uităm peste graniţă. Misiunea noastră este de apărare şi descurajare şi pentru a face asta trebuie să lucrez cu trupele române. Aşa că fac multe antrenamente, avem parteneriate, facem schimb de proceduri şi vedem cum putem obţine anumite capabilităţi”, a completat Minguet.

Citeste si:
Sondaj INSCOP: Aproape 40% dintre români sunt de părere că Ucraina...
Sondaj INSCOP: Aproape 40%...

El a menționat că următorul pas este reprezentat de crearea unui batalion permanent și mai puternic, cu mai mult armament greu, pentru a preveni orice agresiune sau destabilizare în România. „Suntem aici pentru cel puțin patru sau cinci ani”, a adăugat cadrul militar.

Scenariile NATO

„Nu cred - şi e posibil să mă înşel - că România va fi lovită direct. Cred că ar fi mai inteligent din partea trupelor ruseşti să ne facă pe noi să atacăm. Să organizeze nişte atacuri înscenate ... Suntem foarte conştienţi de asta şi trebuie să fim pregătiţi să nu ne lăsăm folosiţi, asta e una dintre îngrijorările mele şi poate un calcul greşit. Una dintre greşelile pe care le-aş putea face ar fi să interpretez greşit situaţia de peste graniţă", a precizat acesta.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

„Acum, eu cred că situaţia de dincolo de graniţă este calmă, este liniştită. Dar iau în calcul cel mai negru scenariu. Misiunile pornesc de la misiuni de intensitate foarte mică - poate aş putea da exemplu protejarea unui coridor umanitar. Pe de altă parte, trebuie să pregătesc oamenii şi pentru un atac sau pentru apărarea frontierei.

Chiar şi în caz de atac chimic sau cu arme nucleare. Avem echipamentul, avem totul, dar trebuie să ne antrenăm. Sigur, acesta este cel mai negru scenariu, dar trebuie să îl luăm în calcul”, subliniază comandantul.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Mai 2022 - 12 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.