Mai multe familii din Brașov care au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente în blocuri noi sunt într-o situație disperată. Imobilele în care locuiesc nu au fost racordate individual la curent, deși clădirile sunt construite de mai bine de șapte ani. Legați la rețeaua de șantier, oamenii stau la mila constructorului și plătesc pentru electricitate cât consideră acesta. Ei au făcut o plângere către Protecția Consumatorului, iar dezvoltatorul amenință că îi va lăsa fără curent.

Familii din Brașov au lăsate în beznă de dezvoltator

35 de familii doritoare de o nouă viață în cartierul Tractorul din Brașov au ajuns la mâna constructorului. Au plătit între 35 și 50 de mii de euro fiecare pentru imobilul mult visat, dar imediat după ce s-au mutat au aflat că pot rămâne oricând în beznă.

Apartamentele lor sunt racordate la sistemul de electricitate de șantier, mai exact, la un singur contor. Lucrările au fost finalizate acolo în anul 2015, dar dezvoltatorul nu a făcut branșament individual pentru fiecare apartament vândut, ci a continuat să fie legat la curent la comun.

„Noi nu ştim exact ce plătim. Aceste contuare pasante sunt montate in 2015-106 nu ştim ce inregistrează, el ne trimite facturile, noi împărţim,” a spus Mihaela Crețu, pentru Observator.

„Am văzut lumină, curent, când am venit să văd apartamentul. Nici nu m-am gândit că nu sunt în regulă toate utilităţile”, a completat ea.

„Noi plătim foarte mult de la început”, a declarat un altul.

„Într-o lună, îmi vine 60 de lei, într-o lună îmi vine 260 de lei. Plătesc după ureche”, s-a plâns un alt bărbat.

Constructorul amenință că le va tăia curentul

Totul se întâmplă pentru că dezvoltatorii au, prin lege, tarife mai mari, în timp ce un consumator casnic are facturi mici. Locatarii spun că l-au rugat pe dezvoltator, în repetate rânduri, să le facă individual contracte, însă de fiecare dată ar fi fost ignorați. Până acum, oamenii au depus o plângere la Protecția Consumatorului și imediat inspectorii au venit și au verificat reclamația.

Citeste si:
Consumul de curent al utilizatorilor casnici din România, mai mic...
Consumul de curent al...

„Instituţia noastră a aplicat o sancţiune de 5000 de lei pentru neregulile descoperite”, a transmis Sorin Susanu, comisar șef CRPC Brașov, pentru sursa menționată.

Acțiunea brașovenilor l-a înfuriat pe dezvoltator, care, fără nicio explicație, le-a spus că de zilele următoare le va tăia curentul, urmând ca tot în spatele lor să cadă branșarea, acțiune care ar însemna pentru ei o investiție de 60 de mii de euro.

„Ne ameninţă şi ne-a transmis şi verbal că el nu va mai face nicio plată şi nu va realiza acest branşament şi să facem lucrarea pe banii noştri. Eu o să-l acţionez în instanţă. Pe banul meu şi-a bătut destul timp joc”, a comunicat o locatară.

Primăria recunoaște că la recepția lucrărilor inspectorii ar fi verificat hârtiile superficial. „La momentul în care s-a făcut recepția, Comisia de recepție nu a verificat și contractul, existența contractelor de branșament pentru fiecare apartament”, a explicat Sorin Toarcea, purtător de cuvânt primărie Brașov.

Citeste si:
Arad: Primăria demolează peste 80 de balcoane de la cinci blocuri,...
Arad: Primăria demolează...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Aprilie 2022 - 10 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.