Copiii refugiați din Ucraina vor putea frecventa grădinițele și școlile din România. Aceștia vor fi trecuți în cataloage provizorii, până când elevii nu își vor echivala studiile și vor susține diferențele.

Copiii refugiați vor merge la grădinițele și școlile din România

În conformitate cu ordonanța de urgență publicată deja în Monitorul Oficial, minorii din Ucraina pot dobândi “calitatea de elev în România după recunoașterea sau echivalarea de către inspectoratele școlare județene, respectiv de către minister a studiilor urmate în străinătate și, după caz, după susținerea examenelor de diferență stabilite în cadrul procedurii de echivalare, în conformitate cu prevederile ordinului ministrului educației”.

Procedura de înscriere a copiilor ucraineni în școlile și grădinițele din țară urmează a fi stabilită prin ordin al ministrului Educației. Ministerul Educației a anunțat săptămâna trecută printr-o adresă trimisă către inspectoratele școlare din țară că elevii din Ucraina vor fi înscriși la școală și grădiniță la cererea părintelui sau a tutorelui minorului, potrivit edupedu.

Noi măsuri pentru refugiații din Ucraina

Primele autocare cu refugiați ucraineni au trecut prin Vama Albița, luni seară și în cursul nopții. Oamenii au primit ajutor din partea autorităților și a voluntarilor aflați în zona de frontieră. Cetățenii ucraineni au fost preluați de voluntarii din cadrul Episcopiei Hușilor și ai Crucii Roșii, cât și de angajați ai Primăriei municipiului Huși și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui. Ei au fost direcționați către locurile special amenajate, în funcție de solicitări și nevoi.

Executivul a aprobat, luni, noi măsuri pentru sprijinirea și asistența refugiaților din Ucraina. Guvernul vrea să se asigure că aceștia vor beneficia de asistență medicală gratuită și de alte servicii sociale esențiale. Măsurile îi vizează pe cei mai vulnerabili, cum ar fi copiii sau persoanele cu dizabilități. Sunt avuți în vedere și ucrainenii care nu cer azil în România. Ei vor avea drept de muncă fără un aviz sau acte de reședință de lungă durată.

Citeste si:
Cum să îl pregătești pe cel mic pentru prima zi de școală
Cum să îl pregătești pe cel...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Martie 2022 - 05 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.