Executivul a aprobat, luni, noi măsuri pentru sprijinirea și asistența refugiaților din Ucraina. Guvernul vrea să se asigure că aceștia vor beneficia de asistență medicală gratuită și de alte servicii sociale esențiale. Măsurile îi vizează pe cei mai vulnerabili, cum ar fi copiii sau persoanele cu dizabilități. Sunt avuți în vedere și ucrainenii care nu cer azil în România. Ei vor avea drept de muncă fără un aviz sau acte de reședință de lungă durată. 

Executivul a aprobat noi măsuri pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina

Este vorba despre o ordonanță care a trecut în ședința de guvern de luni. Pachetul de măsuri pentru refugiații ucraineni a fost discutat la nivelul Executivului în toate ședințele task-force de până acum.

Proiect de lege

Domeniul medical/Muncă


  • asistență medicală gratuită


  • includerea în programe de sănătate publică

  • ucrainenii care nu cer azil - drept de muncă fără aviz și drept de ședere de lungă durată

Asistență socială


  • Direcțiile de Asistență Socială pot angaja fără concurs personal pentru copiii fără însoțitor

  • persoanele cu dizabilități și însoțitorii lor beneficiază de servicii sociale

  • vârstnicii cu mobilitate redusă beneficiază la cerere de servicii sociale

  • se creează un grup operativ pentru copiii neînsoțiți

Educație


  • minorii, în situații deosebite - drept la educație, cazare gratuită în internate, mâncare, rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte

  • se suplimentează cu 20% locurile din facultăți pentru studenții din Ucraina

  • decont pentru refugiații cazați în cămine: 50 lei/noapte, 20 lei/zi mâncare

Briefing de presă susținut de purtătorul de cuvânt al Guvernului

„La acest moment, pe teritoriul naţional se află peste 80.000 de cetăţeni veniţi din Ucraina, dintre care 30.000 sunt minori. Având în vedere evoluţia evenimentelor din Ucraina, ţara vecină, Guvernul este pregătit să ofere toate soluţiile familiilor refugiate, oamenii au nevoie de asigurarea drepturilor la educaţie, sănătate, muncă, protecţia copilului, protecţia persoanelor cu dizabilităţi, de aceea este nevoie de noi măsuri de organizare pentru autorităţi, totodată, de facilitare şi încurajare a implicării societăţii civile, a mediului privat, a persoanelor fizice care vor face în continuare donaţii în beneficiul refugiaţilor ucraineni, pe de altă parte, organizaţiile internaţionale având nevoie de un mecanism mai simplu de colaborare şi de implicare alături de autorităţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

„Toţi copiii ucraineni aflaţi pe teritoriul României, inclusiv cei care nu solicită protecţie, potrivit legii azilului, vor beneficia de dreptul la educaţie în unităţile de învăţământ din România în aceleaşi condiţii cu ante-preşcolarii, preşcolarii şi elevii români. Aceşti copii ucraineni vor avea şi dreptul la cazare gratuită în internatele şcolare, drept de alocaţie de hrană, drept de a primi rechizite, îmbrăcăminte, încălţăminte şi manuale.

De asemenea, aceşti copii vor beneficia de examinarea stării de sănătate în unităţile de învăţământ din România, iar în situaţia în care nu sunt vaccinaţi vor putea beneficia de schema de vaccinare prin programul naţional administrat de Ministerul Sănătăţii. Statul român le va asigura dreptul de a beneficia de gratuitate pentru toate categoriile de transport prevăzute de lege, dar şi de alocarea unor alimente de bază tuturor copiilor din învăţământul primar şi gimnazial”, a completat acesta.

Citeste si:
Proteste chiar și în ziua în care Alexandra a fost condusă pe...
Proteste chiar și în ziua în...

„Pentru toţi refugiaţii care vor fi cazaţi în spaţiile unităţilor şi instituţiilor de învăţământ preuniversitar fie de stat, fie de privat va fi acordată o subvenţie pentru cazare pentru fiecare refugiat de 50 de lei pe zi şi subvenţie de masă în cuantum de 20 lei pentru fiecare refugiat pe zi, timp de 90 de zile. (...) Acest grup va identifica rapid măsura cea mai adecvată pentru a proteja aceşti copii. Până la acest moment, din datele pe care le avem centralizate la nivelul Guvernului, sunt 186 de copii cetăţeni ucraineni îngrijiţi în centre specializate din 9 judeţe ale ţării”, mai spune oficialul.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Martie 2022 - 09 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.