Ministrul de Interne Lucian Bode a explicat vineri în ce condiții și cine poate primi statut de refugiat în România și unde pot primi ajutor și cazare ucrainenii care au fugit din țara lor pentru a-și salva viețile.
Care sunt condițiile de intrare a refugiaților din Ucraina în România
Bode a menționat că intrarea în România a refugiaților ucraineni se face pe baza unui pașaport biometric, mai exact, cei care dețin pașapoarte care au elementele de securitate ale Uniunii Europene intră în România conform legii, Ordonanța 194 / 2002 și șe pot reține aici maxim 90 de zile în decursul oricărei perioade de 180 de zile.
„Statutul de refugiat, conform legii, este o formă de protecție internațională prin care statul român recunoaște calitatea de refugiat în condițiile legii. Și o să vă întrebați ce statut au cei care nu au solicitat azil pentru că ei au ajuns în România pe baza unui pașaport.”, a declarat ministrul de Interne.
Acesta a mai menționat că autoritățile române sunt pregătite din punct de vedere tehnic, logistic și resursă umană pentru organizarea taberelor pentru refugiați, un prim ajutor acordat crizei umanitare din Ucraina. Însă, aceste tabere sunt temporare, pentru un termen de maxim 72 de ore.
„Aici vreau să fie foarte clar. Structurile Departamentului pentru Situații de Urgență au în dotare aceste tabere mobile. La nivelul fiecărui județ am identificat toate locațiile unde este posibil să instalăm aceste tabere mobile.Perioada e completată cu acțiuni deja aflate în derulare de identificarea unor spații care să permită cazarea persoanelor care au nevoie de sprijin pe termen mai lung și aici mă refer la hoteluri, pensiuni, cămine culturale, săli de sport”, a mai afirmat Lucian Bode.
Număr record de infectări COVID-19 în China de la începutul pandemiei

Refugiații din Ucraina sunt scutiți de carantină
Reprezentanții Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) au anunțat că persoanele care vin din Ucraina în România vor fi scutite de carantină. A fost decis ca regula să fie aplicată indiferent dacă cetățenii ucraineni sosesc direct din Ucraina sau tranzitează Republica Moldova.
În continuare, sute de ucraineni intră pe teritoriul României în speranța de a găsi un adăpost sigur pentru ei și familiile lor. Mai mulți antreprenori, persoane fizice, organizații și primari a mai multor comune s-au oferit voluntar să cazeze persoanele refugiate.
Între timp, aceeași procedură are loc și în Republica Moldova. Mii de ucraineni au primit ajutor și cazare pe teritoriul țării, fie în casele oamenilor de rând, fie în școli, centre de plasament, pensiuni sau hoteluri.
Ministrul austriac care s-a opus aderării noastre la Schengen, în...

Despre autor:

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Tu ce faci cu telefonul tău la finalul vieții lui?
Sursa: green.start-up.ro
-
Irina Dochițu, DRUID: „ChatGPT a demonstrat interesul pentru AI conversațional”
Sursa: futurebanking.ro
-
Cafeneaua care și-a deschis magazin online: ce sortimente de cafea putem cumpăra
Sursa: retail.ro
-
Nu te-ngriji de mâine
Sursa: garbo.ro
-
Mantra pe care trebuie să ți-o spui în fiecare zi pentru a te elibera de...
Sursa: kudika.ro
-
Sebastian Siemiatkowski, CEO Klarna: Intrăm în România pentru a oferi...
Sursa: start-up.ro
-
Vaccin împotriva virusului care provoacă pneumonia a primit undă verde de la...
Sursa: wall-street.ro