Galațiul a fost primul oraș din România care a anunțat că poate primi refugiați din Ucraina, astfel că, joi noapte, hotelurile și pensiunile de la Dunăre au fost pline până la refuz. Unii dintre ei s-au aflat doar în tranzit, iar alții vor rămâne aici până vor găsi o nouă alternativă. 

Refugiații din Ucraina au umplut hotelurile din Galați, de teama războiului

Mii de oameni au venit din Ucraina, joi, după începerea atacului din partea Rusiei, și au trecut granița în țara noastră. Oamenii au spus că vor poposi aici fie temporar, până își vor găsi o altă variană unde să locuiască, fie doar câteva nopți, până când vor ajunge într-o altă țară care să le ofere mai multă siguranță.

În Galați, majoritatea punctelor de cazare, pensiuni și hoteluri, sunt în mare parte pline de cetățeni ucraineni. Autoritățile române se așteaptă ca acest flux să continue și în zilele următoare.

Autoritățile gălățene sunt pregătite să amenajeze tabere mobile pe stadioane

„Suntem alături de vecinii și prietenii noștri ucraineni, care învață și lucrează la Galați, alături de întregul popor ucrainean, în aceste vremuri tulburi. Suntem gata să întindem o mână de ajutor celor care fug acum din casă și din țara lor și avem speranța că acest conflict nemeritat se va sfârșit cât mai curând”, a scris primarul orașului Galați, Ionuț Pucheanu, pe Facebook.

Refugiații pot fi cazați în blocurile primăriei sau în unitățile sportive, folosite în anii 2020 și 20221 drept spații de carantină pentru persoanele cu COVID-19. Totodată, dacă va fi cazul, municipalitatea este pregătită să amenajeze tabere mobile pe stadioane.

Galațiul se află la câțiva kilometri de granița României cu Republica Moldova și la aproape 350 de kilometri de Odessa, unde au fost auzite mai multe explozii.

Locurile strategice unde se ridică tabere de refugiaţi

Există locaţii stabilite din timp pentru a se ridica taberele de refugiaţi. În prezent, 10 astfel de locuri sunt luate în considerare doar în Iaşi. De asemenea, sunt pregătite astfel de tabere pentru a fi ridicate şi operaţionale în doar 12 ore, dacă va fi nevoie, în Botoşani, Suceava şi Maramureș. Autoritățile spun că ar putea primi în țară în jur de 500.000 de refugiați.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Februarie 2022 - 09 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.