Creșterea prețurilor la energie este un subiect de prim-plan de foarte multe luni. Acest lucru se observă nu doar în România, ci la nivel internațional, pentru că prețurile la energie țin de piața globală. Cererea a crescut mult, iar producătorii au tot mărit prețurile. În România, pe piața liberă, furnizorii au fost nevoiți de asemenea să crească prețurile la energie electrică și gaze naturale, căci la rândul lor cumpără aceste resurse mult mai scump de la producători.

Prețurile mai mari la curent electric și gaze naturale se reflectă în noile contracte, căci românii care au semnat cu un an în urmă contracte cu preț fix au fost protejați foarte bine până acum de noua realitate din piață. Alegerea unui furnizor cu prețuri mici s-a dovedit a fi mai profitabilă chiar decât era anticipat. În materie de preturi energie electrica și prețuri gaze naturale, unele contracte au avut parte de prețuri chiar semnificativ mai mici decât cele plafonate de stat în aceste ultime luni.

În continuare, este recomandat să fie tratat subiectul cu maximă atenție de către orice consumator casnic sau de business, care poate alege furnizorul cu cea mai atractivă ofertă, comparând prețurile din piață. Evident, când statul intervine și oferă condiții și mai avantajoase, acestea vor avea întâietate, dar prețurile din contracte rămân o plasă de protecție față de alte creșteri de tarife ce ar putea urma pe piața de energie.

Costuri mai mari în toată Europa

Prețurile la energie au avansat în toată Europa în ultimul an, multe state fiind nevoie să lanseze scheme de sprijin, așa cum s-a întâmplat în țara noastră. Potrivit unui indice al prețurilor la energie pentru uz casnic ce înregistrează prețurile pe kilowatt-oră în gospodăriile din 33 de orașe europene, cel mai scump oraș din cele 33 este Berlinul. În capitala Germaniei, prețul ajunge acum la 50 de cenți pe kilowatt-oră.

Prețul mediu al energiei electrice este cel mai mic în Kiev - aproximativ 5 cenți pe kilowatt-oră. La Atena, prețul este de 18 cenți pe kilowatt-oră, în top urmând Varșovia, Oslo, Vilnius, Ljubljana, Zagreb, Sofia, Valletta, Podgorica, Budapesta, Belgrad. În ianuarie 2022 față de decembrie 2021 s-au înregistrat creșteri mari la București - 46%, conform măsurătorilor realizate de acest studiu european.

Citeste si:
Dan Negru, șoc într-un supermarket din București: Prețul...
Dan Negru, șoc într-un...

Cu privire la prețurile la gaze naturale, cele mai mari costuri (de la 21 până la 24 de cenți pe kilowatt-oră) se observă în capitale precum Amsterdam, Stockholm, Berlin și Copenhaga. Din nou, cel mai ieftin oraș la acest capitol este Kievul, cu un preț de doar 2,5 cenți.Analizând datele din România, să nu uităm că în perioada februarie - martie 2022 există prețuri maximale prevăzute de stat pentru consumatorii casnici. Plafonarea ajunge la 0,31 lei/kwh pentru gaze naturale în cazul consumatorilor casnici cu un consum de până la 351,17 metri cubi în februarie si 325,71 mc pentru martie.

La energia electrică, prețul nu depășește 0,68 de lei pentru kWh (consum maxim de până la 514,97 kWh în februarie si 570,09 kWh în martie). Datele exacte pot fi consultate pe website-ul ANRE și pe website-urile furnizorilor, care își informează clienții cu privire la tot mecanismul de plafonare. Pentru consumatorii eligibili, plafonarea de preț (o subvenționare de tarif practic) se aplică în mod automat pe facturi.

Citeste si:
Se scumpește factura la curent. Cât vor plăti românii pentru...
Se scumpește factura la...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Februarie 2022 - 12 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.